Cumberbatch musí znovu prodat své charisma. Zastíní superhrdina Doctor Strange slavného Sherlocka?

Martin Svoboda Martin Svoboda
1. 8. 2016 9:56
Připravované projekty Doctor Strange a Sherlock spojuje jméno populárního herce Benedicta Cumberbatche. Herec, který velmi rychle vystoupal do popředí diváckého zájmu, v nich má znovu prodat své charisma. Podaří se mu to? Více v komentáři Martina Svobody.
Doctor Strange – trailer | Video: Marvel

Benedict Cumberbatch si omotal kolem prstu miliony fanoušků. Pomalu ale přešla fáze zamilovanosti a musíme zjistit, jestli si lze k čtyřicetiletému Britovi vypěstovat pevný vztah, nebo zda šlo o románek na jednu sezonu jako u řady jiných herců.

Brzy budeme mít příležitost se přesvědčit o jeho současné formě, protože se postaví do čela marveláckého filmu Doctor Strange a později se vrátí jako Sherlock na obrazovky BBC.

Divnější Počátek

Zdá se, že Marvel už nemá kam stoupat. Jeho spanilá jízda, kdy si během dekády podrobil celou popkulturu, je z produkčního hlediska obdivuhodná. Na oslavu studio představilo novou, více než půlminutovou a poněkud nabubřelou znělku, která svou opulentností a rozmáchlostí možná ne náhodou připomíná znělku Disneyho, mateřského studia Marvelu.

Stejně tak byl na Comic-Conu v Kalifornii představen první velký trailer na Doctora Strange s Cumberbatchem v čele. Ještě víc se potvrdilo, že snímek doposud hororového režiséra Scotta Derricksona (Sinister, V moci ďábla) půjde ve stopách Počátku od Christophera Nolana, navíc smíchaného s kultovním seriálem Doctor Who.

Okolo Strange se doposud nesla především kontroverze, kdy tibetský mnich z komiksu, hrdinův mentor, byl pro potřeby filmu přeobsazen. Vychytralá volba velmi populární a talentované herečky Tildy Swinton měla zakrýt, že důvodem je nepochybně odklizení tibetské figury, jejíž přítomnost by téměř jistě zabránila vstupu Strange na čínský trh ovládaný cenzory.

První vlna bouře odporu proti tomuto tahu pominula a můžeme si víc všímat samotného filmu. Vzpomínkám na Počátek se při pohledu na ohýbání měst a kroucení reality jistě nejde vyhnout, což ale vůbec není špatně. Nolan je přeci jen seriózní filmař, takže zábavní potenciál Počátku nebyl vytěžen na maximum – tady může přijít Marvel a vyblbnout se dosyta.

Swintonová dononce přímo v traileru říká „nemá to smysl, protože ne vše musí mít smysl“. Uvidíme, jestli to Marvel potvrdí a jeho Doctor Strange bude možná nesmyslná, ale přesto zábavná podívaná. Dozvíme se 11. listopadu.

Vyjde Sherlock ze slepé uličky?

V roce 2017 se vrátí i Sherlock. Seriál, který nabyl fenomenální popularity a Cumberbatche v podstatě udělal pro mainstream. První upoutávka neprozrazuje mnoho, jen že se možná setkáme (nebo taky ne) s Moriartym. A že hlavního padoucha bude hrát Toby Jones, jenž se u nás v posledních měsících spojoval především s Anthropoidem, kde hraje naopak hlavu československého odboje.

Sherlock si dál drží popularitu a fanouškovské jádro na něj nedá dopustit. Poslední série a vánoční speciál však ukázaly, že tvůrci se maličko zahnali do kouta svou snahou aktivně komunikovat s fanoušky. Sherlock začal být natolik „meta“, až začalo být jeho „pomrkávání“ mírně neurotické a škodilo plynulému vyprávění.

Na jednu stranu jsme byli svědky posunutí trendu sebeuvědomění popkultury na novou úroveň, na druhou jsme se mohli dohadovat, jestli je tato úroveň skutečně něco, na co se těšit.

Cumberbatch má každopádně výhodu, že už není závislý na konkrétní roli. V případě neúspěchu Sherlocka či Doctora Strange už jeho jméno nezmizí – stejně jako nezmizelo po jeho rozporuplném Khanovi v druhém Star Treku. Mánie okolo jeho přítomnosti sice polevuje, a až odezní, stále tu zůstane jméno schopného herce, jehož rozsah vede od divadla (k němuž stále odbíhá) po mainstream. A to bude mít nakonec větší hodnotu.

Sherlock - teaser na 4. sérii | Video: BBC
 

Právě se děje

Další zprávy