Kolik moderátorů potká Anglický král

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 3. 2007 10:00
Praha - Budou se dnes Čeští lvi udělovat za zásluhy, jak naznačuje počet nominací pro Anglického krále? Uvnitř: VIDEOSPECIÁL
Obsluhoval jsem anglického krále: Oldřich Kaiser a Marián Labuda jako Jan Dítě a Walden
Obsluhoval jsem anglického krále: Oldřich Kaiser a Marián Labuda jako Jan Dítě a Walden | Foto: Bioscop

České filmové ceny se rozdávají přesně týden po Oscarech. Místo hollywoodského lesku český píseček, místo televizní showmanky Ellen DeGeneres patnáct českých moderátorů, místo lahůdkových humrů a kaviáru Vachlerův vegetariánský raut.

Otázky znějí: Zaujme někdo místo Skryté identity? Jak to chudák Český lev zvládne, aby se vlk Menzel nažral a kozlové Ondříček a Hřebejk zůstali celí? A co černí koně, zabodují nebo skončí v salámech?

Na Oscarech favorizované filmy Babel a Dreamgirls ostrouhaly i proto, že akademici ocenili spíše zásluhy Martina Scorseseho. V Česku letos v pozici veterána bojuje taktéž velmi zasloužilý Jiří Menzel.

Kdo jsou favorité ČESKÝCH LVŮ? - Podívejte se na VIDEOSPECIÁL
SPECIÁL: Filmové ceny - Vše o Lvech i Oscarech

Rekordní počet jedenácti nominací pro Anglického krále mnohé překvapil. Král má na kontě už půl milionu diváků, úspěch na Berlinale i v zahraničním tisku. Oslavují ho coby moudrý a hřejivý film, jaké asi od české kotliny očekávají.

V českých recenzích mu naopak mnozí zazlívají právě to, že Hrabalův mytický, pikareskní i překotný řečotok zploštil na uhlazenou vyprávěnku, v níž mají místo zástupy lidiček, nahých dívek a sentimentální poetismy.

Jako by nakonec akademici spíš ocenili, že Menzel po letech právních sporů Anglického krále konečně natočil. Možná že se s tím spokojí a drtivé kralování na nominačním večeru se opakovat nebude. To otevírá cestu druhému favoritovi - Krásce v nesnázích s osmi nominacemi.

Kráska by Anglickému králi mohla uloupit přinejmenším ceny za nejlepší film a režii. Ty akademici rádi sdružují, jak dokládá i oscarový příklad Skryté identity. Je ale možné, že se budou držet úsloví o nažraném vlkovi a přiřknou vítězství režijní Menzelovi a vítězství celkové Krásce, nebo naopak.

V kategorii scénáristické by měl bodovat Robert Sedláček. Není ale jisté, jak budou jeho vynikající, ale proti Anglickému králi trpasličí Pravidla lži přesile vzdorovat.

Foto: Bioscop

Opomenutí Pravidel lži, která si připsala jen dvě nominace a cenu kritiků, by mohlo (a mělo) vynést Lva alespoň Jiřímu Langmajerovi jako nejlepšímu herci. Vážným konkurentem je mu v kategorii ovšem Jiří Schmitzer za ztvárnění žlučovitého strýčka v Krásce. Nebo se zase jen bude smát třetí vzadu, Oldřich Kaiser za Anglického krále?

Ve výběru nejlepších hereček zase akademici nepochopitelně pominuli Annu Polívkovou z Účastníků zájezdu. Pravděpodobné je ocenění hvězdné Němky Julie Jentschové už za to, že se její hvězdné jméno vůbec objevilo v českém filmu. Ale lze sázet i na vítězství Anny Geislerové, která si vítězství odnesla i loni (za Slámovo Štěstí).

Vítězství ve vedlejší kategorii by si zasloužila vynikající nová tvář českého filmu - Jaroslav Plesl, který je nominován za Grandhotel. Stejně vynikající výkon ovšem předvedl loni i v Pravidlech lži. Nejlepší herečkou ve vedlejší roli bude pravděpodobně vyhlášena taktéž spíše zasloužilá než nejlepší Jana Brejchová za Krásku v nesnázích.

Grandhotel - číšník Patka (Jaroslav Plesl)
Grandhotel - číšník Patka (Jaroslav Plesl) | Foto: Bontonfilm

Za kameru by si zasloužil vítězství obrazově vytříbený Grandhotel, pomineme-li nenominovanou Martu. Možná se ale ke slovu opět dostanou zásluhy a s nimi Anglický král.

Za střih lze sázet na film Hezké chvilky bez záruky, v němž střihač Jiří Brožek podpořil nervní režijní styl Chytilové. V kategorii výtvarného počinu má hned dvě nominace Anglický král, vítězství by ovšem měl dostat třetí vzadu - animované Fimfárum 2.

Ve zvukové kategorii lze opět předpokládat vítězství Grandhotelu, jehož zvukař se musel poprat s větrným počasím na Ještědu. Grandhotel by si další zásah mohl připsat za hudbu Jana P. Muchowa.

Podle Tipsportu má nejvíc šancí Anglický král před Kráskou v nesnázích a Grandhotelem. Z herců se sází na výhru Jiřího Schmitzera, pro herečky je pořadí Geislerová, Jentschová, Issová.

Zatím má jediného jistého lva Ivan Passer za zásluhy. Pokud se budou zásluhy oceňovat i v dalších kategoriích,  bude to večer Anglického krále.

Jinak to vypadá na plichtu: pak by po plus mínus třech vítězstvích získali Anglický král, Kráska v nesnázích i Grandhotel. Po jednom za nimi Hezké chvilky bez záruky, Pravidla lži a Fimfárum 2.

Herec Igor Chmela pozve k vyhlášení každé kategorie jinou osobnost. Kupříkladu Petr Čtvrtníček slibuje srandu, duo Liška - Matonoha nejlepší scénku večera a organizátor Českého lva Petr Vachler hned v úvodu smrtící show Martina Dejdara s připomínkou prvního vítěze Lvů - muzikálu Šakalí léta.

Vidět to všechno má rekordní počet diváků včetně politiků a snad i zahraničních hostů; takový zájem o vstupenky prý ještě organizátoři nikdy nezažili. "Na večer se chystá na 1700 lidí, Lucernu bychom ale mohli nafouknout - dostačující by byla tak trojnásobná kapacita sálu," řekl ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler.    

Tipy Aktuálně na vítěze Českých lvů:

Film - Kráska v nesnázích
Režie - Anglický král
Scénář - Pravidla lži
Herec - Kráska v nesnázích
Herečka - Anglický král
Vedlejší herec - Grandhotel
Vedlejší herečka - Kráska v nesnázích
Kamera - Anglický král
Střih - Hezké chvilky
Výtvarný počin - Fimfárum 2
Zvuk - Grandhotel
Hudba - Granhotel 

 


 

 

 

Právě se děje

Další zprávy