Kolik diváků si pohladí Medvídka?

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 9. 2007 0:00
Hřebejkův film čeká první víkend v kinech
Hrdinové filmu Medvídek
Hrdinové filmu Medvídek | Foto: 2media

Praha - Po slavnostní středeční premiéře v pražském Village Cinemas vstoupil i do běžné distribuční sítě nový film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Medvídka za první den podle šéfa distribuční společnosti Falcon Jana Bradáče shlédlo 10 992 diváků.

Teď Medvídka čeká první víkend, v USA považovaný za zlomový. Kolik Medvídkovi vynese? Podle Bradáče by podle stávajících výsledků mohl o prvním víkendu přilákat 50 tisíc diváků. "A možná i víc, to by byl velmi uspokojivý start filmu," říká Bradáč.

Příběh tří manželských dvojic s krizí středního věku na krku láká na hvězdné obsazení starých známých - mimo jiné tu hrají Táňa Vilhelmová, Anna Geislerová, Jan Macháček či Roman Luknár. To jen potvrzuje Hřebejkova slova, že film natočil o svých přátelích, s přáteli a pro přátele.

Medvídek: Macháčkova dcera Berta s Klárou Issovou a Jan Hřebejk se synem Jonášem
Medvídek: Macháčkova dcera Berta s Klárou Issovou a Jan Hřebejk se synem Jonášem | Foto: 2media.cz

Dosavadní český rekord prvního víkendu drží Jan Svěrák, jehož Vratné lahve v březnu o prvním víkendu shlédlo 107 362 diváků. Vratné lahve mezitím zlámaly i několik dalších rekordů - vydělaly více než 100 milionů korun a vidělo je více než milion diváků.

"Český rekord nepřekonáme, ale takové prognozy jsme s Ondřejem Trojanem ani neplánovali," dodává Bradáč. Celkově by se podle něj Medvídek mohl vypracovat na návštěvnost 400 až 500 tisíc diváků: "Pokud se stávající trend udrží i během dalších víkendů, tak by celkový odhad diváků neměl vyznít nereálně."

Hřebejk má za sebou úspěchy podobné těm Svěrákovým. I on se v roce 1999 s Pelíšky dostal přes milionovou hranici - vidělo je tehdy 1 060 375 Čechů. K milionové hranici se Hřebejk o čtyři roky poté přiblížil i s Pupendem, které shlédlo 988 457 diváků.

NÁVŠTĚVNOST HŘEBEJKA

  • Šakalí léta (1993) - 520 926
  • Pelíšky (1999) - 1 060 375
  • Musíme si pomáhat (2000) - 323 981
  • Pupendo (2003) - 988 457
  • Horem pádem (2004) - 607 489
  • Kráska v nesnázích (2006) - 315 359

Zdroj: UFD

Ale další filmy už si tak dobře nevedly. Přes půlmilionovou hranici se v roce 1993 přehoupl retromuzikál Šakalí léta a v roce 2004 tragikomedie ze současnosti Horem pádem.

Pokus o vážnější téma, drama Musíme si pomáhat, které na rozdíl od většiny Hřebejkových filmů nevzešlo z námětu Petra Šabacha, ale z knihy Petra Jarchovského, ocenilo 323 tisíc diváků. A loňská Kráska v nesnázích, taktéž výhradní dílo scénáristy Jarchovského, měla dosud nejnižší návštěvnost 315 tisíc diváků.

Medvídka záhy čeká konfrontace s dalším předpokládaným českým hitem, kterým slibuje být Gympl Tomáše Vorla. Vstupuje do kin 27. září a Medvídka trumfuje ohlasy kritiků i počtem kopií: oproti 35 u Medvídka nabízí 37.

Oproti Hřebejkově zájmu o duševní strasti čtyřicátníků také cílí hlavně na mladou generaci, z níž se tradičně rekrutuje nejvíc filmových diváků. I Gympl láká na herecké obsazení - od Jiřího Mádla a Tomáše Vorla jr. po Evu Holubovou, Milana Šteindlera, Zuzanu Bydžovskou či Jana Krause.

Podle Bradáče si nicméně filmy konkurovat nebudou. "Oba filmy budou úspěšně žít vedle sebe během celého podzimu," věří Bradáč.

 

Právě se děje

Další zprávy