Kolaborace, nebo sebedestruktivní hrdinství? Film Krycí jméno Holec vznikl podle povídky Jana Němce

ČTK ČTK
26. 7. 2016 12:47
Film Krycí jméno Holec na motivy povídky Jana Němce Italská spojka, odehrávající se mezi Prahou a Vídní v dramatickém roce 1968, přijde do kin 22. září. Proměnlivá doba, která směřovala k událostem pražského jara i srpnové okupaci, je rámcem pro špionážní drama, jehož hrdinové jsou ve vypjatých okamžicích postaveni před volbu mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím. V hlavních rolích se objeví Kryštof Hádek, Vica Kerekes a Johannes Zeiler.
Krycí jméno Holec - trailer | Video: Falcon

Název filmu Krycí jméno Holec, který vychází z povídky Jana Němce a do kin vstoupí 22. září, vychází ze skutečnosti - pod tímto jménem vedla StB složku Helmuta Zilka.

Skutečný rozsah a forma Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyly nikdy spolehlivě objasněny a řada otázek zůstala nezodpovězena. Ve filmu se objeví řada osob inspirovaných skutečnými lidmi a samozřejmě také řada skutečných dobových situací. I postava hlavního hrdiny byla inspirována skutečným člověkem - režisérem Janem Němcem.

"Fiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby. Jedním z hlavních hrdinů je rakouský novinář Helmut Zilk, později ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně, který počátkem roku 1968 uskutečňoval do té doby nepředstavitelný projekt - živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Hovory z Prahy mu přinesly respekt, vzbudily však i zájem československé Státní bezpečnosti, pro kterou byl Zilk vzhledem ke své slabosti pro ženy a alkohol lákavým soustem," uvedla Marta Nosková Žurková z distribuční společnosti Falcon.

Režie filmu se ujal rakouský filmař, producent a režisér Franz Novotny. V hlavních rolích se dále objeví David Novotný, Jenovéfa Boková, Ondřej Brzobohatý, Vilma Cibulková a Jiří Vyorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy