Kokotiny a bejkárny? Něco pro fajnšmekry

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 12. 2006 9:00
Recenze - Britové komedie umějí. Ale kokotiny a bejkárny, které předvádí Michael Winterbottom v Tristramu Shandym, překračují všechny meze. Uvnitř: TRAILER

Podobně jako slavná Truffautova Americká noc či Život v oblouznění Toma diCilla se jedná o "film o filmu". Tentokrát o natáčení adaptace slavného "nezfilmovatelného"  románu Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho od Laurence Sterna - románu postmoderního ještě dřív, než vznikla moderna, jak se tu říká.

Už ona adaptace by byla nepochybně zajímavý film. Sám Tristram Shandy v ní komentuje nejrůznější okamžiky provázející jeho početí, zrození i události předcházející. Pak se ale z 18. století rázem přesuneme do současnosti a ze světa před kamerou do světa za kamerou.

A stejně jako je román nezfilmovatelný, je život za kamerou neuchopitelný a bláznivý. Představitel Tristrama je tu v průběhu pouhých dvou natáčecích dnů a jedné magické bitevní noci - od natáčení jednoho porodu k druhému - v mlýnském kole.

Soupeří se svým hereckým rivalem, váhá mezi náklonností ke své partnerce Jenny a produkční Jennie, putuje mezi svým agentem a vlezlým novinářem, před kterým je třeba ututlat hrozící skandál.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  • Michael Winterbottom (1961) je považován za jednoho z nejlepších britských filmařů současnosti. Téměř každý rok natočí jeden film. Je mimo jiné autorem filmů Cesta na Guantanámo, Nonstop Party či Vítejte v Sarajevu. V současné době natáčí s Angelinou Jolieovou film Mighty Heart.

V originále se to celé jmenuje A Cock and Bull Story, ve filmu překládáno jako Kokotiny a bejkárny. A na kokoty i bejky dojde; příběh je ostatně plný traumatizujících momentů, které Tristrama Shandyho provázejí od zrození.

Nejdříve mu doktor zlomí nos, poté si malý Tristrámek přivře penis do okna, z kterého močí - aby se poté jeho malý herecký představitel pohádal s velkým Tristramem, jak špatně ho zahrál.

Tristrama Shandyho, jeho otce a sebe samého hraje Steve Coogan, Tristramova strýce kapitána Tobyho Rob Brydon. Ti dva se od začátku špičkují a škorpí, zmítáni vzájemnou rivalitou, svou samolibostí, sebestředností a neustálou touhou toho druhého co nejvtipněji urazit.

Tristram Shandy
Tristram Shandy | Foto: Aktuálně.cz

Zdatně jim sekundují další postavy. Kelly Macdonaldová jako Cooganova partnerka, Naomi Harrisová jako Jennie či americká herecká hvězda, agentka Scullyová - čili Gillian Andersonová v roli Gillian Andersonové, potažmo vdovy Widmanové.

Svět očima Tristrama Shandyho je neodolatelně chaotický. Přeskakuje se tu od tématu k tématu, nikdy se nedojde k jádru událostí, které jsou neustále rozřeďovány dalšími a dalšími odbočkami a vsuvkami. Z časoprostoru filmu ve filmu se volně přechází do časoprostoru filmového.

Přesto snímek neztrácí svižné tempo a eleganci. A zejména humor, sarkastický a absurdní - to ocenilo už publikum na letošním karlovarském festivalu, kde vyvolal Tristram Shandy bouři nadšení v sále.

Tristram Shandy
Tristram Shandy | Foto: Aktuálně.cz

Několik scén je opravdu nezapomenutelně vtipných - třeba ta, v níž si Coogan zkouší "na tělo" rekvizitu obří dělohy, kterou poté využije jen v temném snu o tom, jak mu Brydon ukradl pozornost a celý film.

Pěkná je herecká akce s horkým kaštanem a samozřejmě i úvodní a závěrečné pasáže, v nichž se Coogan s Brydonem urážejí ohledně barvy svých zubů, řídkosti svých vlasů a schopnosti imitovat Al Pacina.

Film do kin uvádí Národní filmový archiv v jedné kopii. Jde ostatně o film pro fajnšmekry, ale ti si tenhle humorný pohled na chaotičnost (nejen filmového) světa najdou a určitě ho i ocení.

Tristram Shandy (A Cock And Bull Story: Tristram Shandy), Velká Británie 2005.  Scénář Martin Hardy, režie Michael Winterbottom, kamera Marcel Zyskind, hrají Steve Coogan, Rob Brydon, Kelly Macdonaldová, Gillian Andersonová, Stephen Fry a další. 94 minut, distribuce Národní filmový archiv.

 

Právě se děje

Další zprávy