Kočičková zkrotí nominace na České lvy

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 2. 2008 1:20
Největším favoritem jsou Svěrákovy Vratné lahve
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek.
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Osmnáct snímků se v sobotu utká o nominace na výroční filmové ceny Český lev.

Večer v kině Lucerna a v rukou Ester Kočičkové má šanci napravit reputaci předchozích ročníků, které sahaly po množství moderátorů, kvantita tu ovšem často převažovala nad kvalitou.

Toto pravidlo ostatně platí i pro český film. Loni na podzim s Posledními plavkami a Crash Roadem zabředl do močálu, z nějž nepomohly ani první letošní kousky Svatba na bitevním poli, Na vlastní nebezpečí či O život. Poslední plavky a Crash Road jsou spolu s Kvaskou Mirjam Landové spíše kandidáty Plyšového lva - byť se tahle cena už neuděluje.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Na opačném konci jsou pak více či méně zdařilé snímky trojice Jan Svěrák, Jan Hřebejk a Tomáš Vorel.

Jeho Gymplu asi uškodí komediální stylizace, na laskavý humor Svěrákových Vratných lahví i čtyřicátnické krize Hřebejkova Medvídka by ale mohli akademici slyšet. Zejména Vratné lahve pak lze považovat za hlavního favorita nominačního večera.

Hřebejk se svými filmy tradičně boduje v hereckých kategoriích, nejinak tomu nejspíš bude i s jeho nejnovějším filmem, za který by měla mít zejména skvostná Tatiana Vilhelmová nominaci rovnou v kapse.

Přijít zkrátka by ale nemuseli ani aktéři Vratných lahví - výborná Daniela Kolářová a nejspíš i na Zdeňka Svěráka zbyde.

Tipy Aktuálně.cz

Nejlepší režie
Jan Svěrák - Vratné lahve
Jiří Vejdělek - Václav
Jan Hřebejk - Medvídek

Nejlepší scénář
Zdeněk Svěrák - Vratné lahve
Marek Epstein - Václav
Alice Nellis - Tajnosti

Nejlepší film
Vratné lahve
Václav
Medvídek

Nejlepší herečka
Daniela Kolářová - Vratné lahve
Iva Bittová - Tajnosti
Tatiana Vilhelmová - Medvídek

Nejlepší herec
Ivan Trojan - Václav
Zdeněk Svěrák - Vratné lahve
Bolek Polívka - Roming

Tradiční nedůvěra k nováčkům může ubrat šance asi nejpozoruhodnějšímu snímku loňského roku, Pusinkám Karin Babinské. V zahraničí cenami ověnčená Edith Piaf může zas ztroskotat na tom, že český koprodukční vklad do francouzského filmu nebyl tak velký, aby bylo možné film i "de facto" a nejen podle pravidel považovat za český.

Vynikající herečky těchto filmů - Petra Nesvačilová či Marie Doležalová z Pusinek či Mation Cottilard z Edith Piaf - tak pravděpodobně vyjdou naprázdno a akademici nejspíš dají přednost starým známým.

Na vydařené snímky se tak dostane jen v těch méně významných kategoriích, nominace za nejlepší výtvarný počin by neměla uniknout nejen Pusinkám, ale třeba i Balejovu Jedné noci v jednom městě.

Lze očekávat, že nominace pominou i žánrové snímky - vydařenou komedii Chyťte doktora, animovaný horor Jedné noci v jednom městě či lehce chaotické dětské dobrodružství Maharal - tajemství talismanu.

Vcelku logické je zapomenout i na didaktický Poslední vlak či na mondénní Bestiář, Trajkovův Movie je spíše kuriozitou, kterou nejspíš řada akademiků ani neviděla.

 Pozornosti akademiků nejspíš ujde navzdory kvalitám i syrová Nikolaeova adaptace Pelcova románu A bude hůř.

A tak se nejspíš největší boj o nominace odehraje mezi šesticí snímků nejvíc tlačených do veřejného povědomí, ať už po zásluze či nikoliv.

Krom trojice Svěrák - Hřebejk - Vorel tak může bodovat i Alice Nellis s Tajnostmi. A se dvěma filmy - nepříliš kladně přijatým Romingem a o něco vlídněji vnímaným Václavem - i Jiří Vejdělek.

Pak už se účastníci slavnostního večera rozprchnou na pověstný vegetariánský raut a nad zeleninovými dobrotami se budou do dřeně přít, jestli jsou nominace spravedlivé.

Rozhřešení přinese až udílení cen, které je plánováno na 1. března s Jaroslavem Duškem.

 

Právě se děje

Další zprávy