Kočičková vyhlásí nominace na České lvy a ceny kritiky

Kultura Kultura, Red Kul
27. 1. 2009 17:20
O Českého lva se uchází rekordních 26 hraných filmů

Praha - Do českých kin loni vstoupilo rekordních devětatřicet českých filmů, a tak není divu, že rekordní je i počet uchazečů o ceny Český lev za rok  2008. O trofeje České filmové a televizní akdemie se podle  jejího ředitele Petra Vachlera soutěšží plné dvě třetiny znich, tedy šestadvacet filmů.

Proces výběru odstartuje páteční vyhlášení nominací - tradičně v v přímém přenosu ČT z pražské Lucerny, stejně jako vyhlášení vítězů, které se koná 7. března.

Nominační večer moderovaný Ester Kočičkovou a Ivou Pazderkovou se prý ponese ve stylu abbovského muzikálu Mamma Mia! "Loni jsem nedala prostor ženám, letos to proto bude celé o nich," vysvětluje šansoniérka a moderátorka. Pazderkovou označila za svou asistentku, neboť dvě ženy se prý na jevišti nedohodnou.

Karamazovi: "Až zanikne morálka, jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno..."
Karamazovi: "Až zanikne morálka, jako zanikají geologická období, a všechno bude dovoleno..." | Foto: Mateusz Skalski

Hlavní večer pak bude uvádět Bolek Polívka a jeho dcera Anna. To určí i letošní styl: všichni předávající přijdou na pódium v rodinných dvojicích. Kmobinace budou různé, ale rodiče i potomci  potomky, kteří navíc pracují ve filmové branži„ přičemž se prý uplatní různé rodinné kombinace.

Už na nominačním večeru bude udělen Český lev za nejlepší zahraniční film. V nominacích jsou snímky Až na krev, Katyň a Tahle země není pro starý.

Udělena bude i cena české filmové kritiky. Hraný vítěz vzejde  z trojice Karamazovi, Tobruk a Venkovský učitel, dokoment ze snímků Česká RAPublika, Občan Havel a René.

Znám bude také autor nejlepšího filmového plakátu: navržena jsou díla Aleše Najbrta a Bohumila Vašáka (Karamazovi), Pavla Lva (Tobruk) a Aleše Najbrta a Zuzany Lednické (Venkovský učitel).

Letos poprvé vzal Český lev v potaz dokumentaristy. Zároveň budou - opět už na nominačním večeru - plaketou zpětně oceněny tři snímky z let 1993 až 2007. 

Foto: Český sen

Z více než čytřiceti snímků nejprve vznikla finálová dvanáctka, která byla oznámena  na jihlavském festivalu dokumentů a posléze promítána na minipřehlídce v kině Světozor.

Mezi nominovanými je čtyřhodinový epos Karla Vachka Bohemia docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce (2000), Marcela Heleny Třeštíkové (2007), Síla lidskosti - Sir Nicholas Winton Matěje Mináče (2002) či mystifikace Český sen Víta Klusáka a Filipa Remundy (2004).

Doplňují je snímky Ztracená dovolená (Lucie Králová, 2007), Nespatřené (Miroslav Janek, 1997), Pátrání po Ester (Věra Chytilová, 2005), Nonstop (Jan Gogola ml., 1999), Svěcení jara (Jana Ševčíková, 2002), Hry prachu (Martin Mareček, 2001), Ženy pro měny (Erika Hníková, 2004) a Kamenolom boží (Břetislav Rychlík, 2005).

Hraběnka Alžběta Báthory se podle pověsti koupala v krvi pannen a na svých panstvích mučila poddané. Podle Guinnessovy knihy rekordů je to největší vražedkyně všech dob. (Na snímku nevinná hosteska na premiéře.)
Hraběnka Alžběta Báthory se podle pověsti koupala v krvi pannen a na svých panstvích mučila poddané. Podle Guinnessovy knihy rekordů je to největší vražedkyně všech dob. (Na snímku nevinná hosteska na premiéře.) | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Diváky v roce 2008 dostala Bathory a vyděsil Máj
Češi loni nejvíc chodili do kina na Bathory a ABBU

Čeští lvi jsou udělováni v patnácti kategoriích, spolu s s nimi budou vyhlášeni i držitelé ceny Sazky za scénáře k nerealizovaným filmům; porota jich tentokrát posuzovala přes padesát. Na nominačním večeru budou tradičně zveřejněni práce na druhém a třetím míytě,  březnu pak vítěz.

Oficiální stránky Českých lvů najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy