Kobra a Užovka mají poslední šanci u Prušinovského

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 3. 2014 17:42
Ve filmu Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského si zahrají sourozence Matěj a Kryštof Hádkovi.
Matěj a Kryštof Hádkovi si zahrají ve filmu Kobry a užovky.
Matěj a Kryštof Hádkovi si zahrají ve filmu Kobry a užovky. | Foto: Falcon

Praha - Sourozenci Kryštof a Matěj Hádkovi se objeví jako filmoví bratři ve snímku režiséra Jana Prušinovského, který začal tento týden natáčet pod názvem Kobry a užovky.

Drama podle scénáře debutujícího autora Jaroslava Žváčka vypráví o lidech, kteří kupí v životě chybu za chybou, přičemž podléhají vlastním představám o krásném životě.

Kobry a užovky.
Kobry a užovky. | Foto: Falcon

Užovka (Matěj Hádek) je ztracený ve svém vlastním životě. Přesto, že je mu už skoro čtyřicet, nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu taková, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je nezodpovědné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chaty. Ve chvíli, kdy se ukáže, že Užovka by už mohl být konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole.

"Kobry a užovky jsou podle scénáře, který jsem vždy toužil napsat, ale nikdy jsem k tomu neměl dostatek odvahy. Je to silný příběh dvou bratrů. Ti jsou si blízcí a zároveň vzdálení. Půjde o film, jemuž nechybí humor ve stylu britských sociálních dramat Kena Loache nebo Stephena Frearse. Takový snímek české kinematografii stále chybí," řekl Prušinovský.

Obsazení bratrů Hádkových vnímá jako obrovskou příležitost, protože určité nuance vztahu hlavních hrdinů jsou schopni vytvořit pouze skuteční biologičtí sourozenci.

Kobry a užovky.
Kobry a užovky. | Foto: Falcon

Scény filmu vzniknou ve Středočeském kraji, mimo jiné v Kralupech nad Vltavou, Velvarech a Kladně. Děj je záměrně zasazen do středních Čech jako nejzdevastovanější části republiky. Místa plného skladišť, překladišť, autobazarů, vylidněných vesnic a chudých měst bojujících s hernami, zastavárnami a pervitinem.

"Chci nabourat zažitou představu, že se jedná o bohaté místo, ve kterém se lehce žije," dodal Prušinovský. V dalších rolích se objeví Jan Hájek, Lucie Polišenská, Lucie Žáčková a David Máj.

Do kin ho uvede společnost Falcon na jaře příštího roku.

Celovečerním debutem režiséra a scenáristy Prušinovského byl v roce 2008 snímek František je děvkař. Podílel se rovněž na cyklech Soukromé pasti a Nevinné lži. Na jeho kontě je i úspěšný seriál Okresní přebor, na jehož základě vznikl stejnojmenný film s podtitulem Poslední zápas Pepika Hnátka. V České televizi vzbudil ohlas jeho seriál Čtvrtá hvězda.

 

Právě se děje

Další zprávy