Kluci z Nového měsíce si už sundávají tričko

Kamil Fila Kamil Fila, kf
23. 9. 2009 8:00
Blíží se pokračování Twilight ságy, hitu pro teenagerky
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Stephenii Meyerové se v sáze Twilight-Stmívání podařilo propojit několik věcí, pomocí nichž se dají přilákat dospívající dívky, vysát z peněženek jejich rodičů dost peněz a z žil literárních i filmových kritiků dost krve.

Předně je tu romantický příběh o tom, jak ona a on - Bella a Edward - nemůžou k sobě, přestože k sobě něco cítí. Tentokrát však nejde o rozdíl třídní (pan továrník a chudá služka), ale o rozdíl přímo druhový; on je upír a ona člověk. Mezi těmi dvěma tudíž ani nesmí dojít ke skutečnému kontaktu, protože je tak snadné způsobit panně krvácení, či prostě neodolat jejím pulzujícím žilám.  Naštěstí on patří k hodným upírům a o cudnost celého příběhu je tak postaráno.

Právě druhá žánrová složka kromě melodramatu cílí správně na teenager(k)y 21. století. Z různých důvodů je žánr brutálních hororů oblíbený právě u dívek, které tvoří většinu publika v kinosálech a domácích dýchánků u DVD.

Dvojnásobný rozpočet

Možná se chtějí dívky bát více pospolu a symbolicky se připravit na možnost, že budou někdy ohroženy i v realitě, možná je to také kvůli tomu, že vraždící maniaci a monstra jsou většinou „muži" a nakonec zahynou rukou poslední zbylé akční dívky. Zatímco v prcičkovitých komediích se dívky chlapcům smějí za jejich neobratnost a trapnost, v hororech je můžou přímo zabíjet.

Každopádně, po éře romantických homosexuálních upírů z knih Ann Riceové přicházejí upíři, kteří se stávají idoly dívek a jejich ledová zasmušilost nejen působí jako romantický sen, ale navíc dobře zapadá i do stále žijícího módního (a životního) stylu emo. Byť se tomu mnohé fanynky brání, lze najít bezpočet internetových stránek, které potvrzují propojení emo stylu a Twilight ságy, která má čtyři díly (Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk).

Foto: Aktuálně.cz

Přestože už literární kritici nebyli nijak nadšeni, záhy po vydání prvního dílu v roce 2005 se spustila lavina popularity. Knihy obsadily čela žebříčků a dívky zakládaly blogy a publikují na nich vlastní příběhy.

Adaptace úvodního dílu pak nastartovala v roce 2008 hotovou mánii a pokojíčky obsadily plakáty hlavních filmových představitelů.

Po obrovském komerčním úspěchu, který odpovídá zhruba polovičnímu Harrymu Potterovi (kluci a rodiče moc nechodili, zato holky často víckrát), tak bylo jasné, že další knihy budou zadaptovány v rychlém zátahu.

Druhý díl ságy Stmívání v kinech bude mít celosvětové premiéry od 16. do 26. listopadu 2009. Producenti tentokrát napumpovali do snímku větší finance, celkem okolo 90 milionů, což je téměř trojnásobek oproti prvnímu dílu - a natáčelo se ve více státech, kromě Kanady i v Itálii.

Upoutávka na novou generaci Chippendales

Třetí film s podtitulem Eclipse (Zatmění) přijde už příští rok v létě. Každý díl přitom režíroval a bude režírovat někdo jiný - natáčení a stříhání se odehrává v tak rychlém sledu, že by to bylo nad síly jednoho režiséra.

Foto: archiv

Jedničku měla na starosti Catherine Hardwickeová (Legendy z Dogtownu), dvojku Chris Weitz (Prci, prci, prcičky, Jak na věc, Zlatý kompas) a trojku dostane David Slade (V pasti, 30 dní dlouhá noc). Se čtvrtým dílem Breaking Dawn (Rozbřesk) se zatím lehce váhá. Zato nová kniha Meyerové s názvem The Host (Hostitel), určená o něco staršímu publiku, už má naplánováno natáčení - režírovat bude Andrew Niccol (Gattaca, S1m0ne, Obchodník se smrtí). Námětem je invaze mimozemšťanů, kteří coby duše ovládnou lidská těla. (Že by scientologická romance?)

New Moon tentokrát trochu upozadí herce Roberta Pattinsona coby upíra Edwarda, přestože byl jedním z hlavních trumfů prvního filmu, a vyzdvihne Taylora Lautnera coby Jacoba. Ten musel v krátkém čase nabrat téměř 12 kilo svalů a New Moon se tím předem stává i kultovním filmem gayů. Už plakát, na němž je zachyceno několik svalnatých zpocených mladíků, vyhlíží jako upoutávka na novou generaci striptérů Chippendales.

Členové tzv. vlčí smečky (tedy ne-lidských bytostí, které se umějí měnit ve vlkodlaky) mluví každý jiným přízvukem a jejich představitelé spolu v rámci přípravy na natáčení strávili nějaký čas na táboře v přírodě, aby si spolu vytvořili vzájemná pouta.

Foto: archiv

Vypuštění první krátké ukázky pak vzbudilo internetovou hysterii. Na serveru YouTube je možné zaznamenat desítky videí, na nichž modelové fanynky výskají nadšením, ale zároveň v mnoha soudnějších divácích a divačkách vyvolal pohled na velmi slabé triky značné rozpaky. Tvůrci se vůči kritice ohrazovali s tím, že na tricích se bude pracovat ještě několik měsíců a toto byla jen první verze.

Jak vysát indie hvězdy

New Moon bude z celé nejtemnější, neboť i kniha popisuje nejnešťastnější životní období hlavní hrdinky Belly v podání Kristen Stewartové. Poté, co se zotaví z útoku upíra, chystá se s Edwardem a jeho rodinou oslavit své osmnácté narozeniny. Jenže dívka se během oslavy poraní a pohled na krev nenechá upíří rodinu klidnou. Proto se všichni její členové včetně Edwarda rozhodnou pro Bellino bezpečí opustit městečko Forks.

Foto: Aktuálně.cz

Nový film má ještě jeden rozměr: pro příznivce současné indie rockové scény bude New Moon představovat hlavně úžasnou kolekci písní na soundtracku. Většina z nich složily slavné kapely a interpreti přímo pro film a už jen jejich výčet vede k  pozdvižení obočí - Death Cab For Cutie s hlavním singlem singlem Meet on the Equinox, Tom Yorke, The Killers, Muse, Bon Iver & St. Vincent, Black Rebel Motorcycle Club, Grizzly Bear či Editors - a poněkud provařenější Linkin Park.

Zřejmě si producenti chtějí pojistit, aby o film měly zájem nejen -náctileté dívky. Těžko ale říct, co přesně přitáhlo tyto kapely k Twilight sáze. Zda je to jejich způsob humoru a anexe mainstreamu, jejich guilty pleasure, nebo je jim jinakost hlavního hrdiny opravdu něčím blízká.

 

Právě se děje

Další zprávy