Kinům vládnou superhrdinové. Noví Avengers zlomili historické rekordy, v tržbách překonali Star Wars

Reuters Kultura Reuters, AFP, Kultura
30. 4. 2018 7:00
Nový díl superhrdinské filmové ságy Avengers: Infinity War o víkendu předčil očekávání. Z projekcí ve 4474 amerických kinech utržil 250 milionů dolarů, tedy o dva miliony víc než sedmá epizoda Hvězdných válek z roku 2015. Avengers tak zaznamenali komerčně nejlepší vstup do kin všech dob. Tabulka nejúspěšnějších hollywoodských hitů se ale často mění. V první desítce momentálně figurují jen tituly z této dekády – a devět z deseti vypráví o superhrdinech.
Sedmou epizodu Hvězdných válek natočil J. J. Abrams. | Video: Walt Disney Studios

2. Star Wars: Síla se probouzí, 2015, 248 milionů dolarů za první víkend

Rekord, který nyní překonali Avengers, dosud držela tři roky stará sedmá epizoda Star Wars, v Česku promítaná s podtitulem Síla se probouzí.

Na návrat jedné z nejslavnějších filmových sci-fi na plátna kin se čekalo deset let. Ovšem od chvíle, kdy diváci naposledy spatřili Harrisona Forda jako vesmírného pašeráka Hana Sola, Marka Hamilla coby rytíře Jedi Lukea Skywalkera nebo Carrie Fisherovou jako princeznu Leiu, uplynulo dlouhých dvaatřicet roků.

Sedmá epizoda Hvězdných válek, kterou natočil J. J. Abrams, v roce 2015 vtrhla do severoamerických kin s rekordními tržbami 248 milionů dolarů, nakonec celosvětově utržila přes 2 miliardy. Film měl rozpočet 245 milionů dolarů a vznikl jako první z nových dílů Hvězdných válek, na něž už nedohlíží duchovní otec této ságy George Lucas, nýbrž společnost Walt Disney Company. Ta práva na značky Star Wars či Indiana Jones v roce 2012 koupila za 4,06 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy