Kino Aero slaví dvacetiny. Promítne filmy od Scorseseho a Godarda, chystá cyklo-koncert Tata Bojs

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 1. 2018 11:33
Uplyne dvacet let od chvíle, kdy se na pražském Žižkově opět otevřelo kino Aero. Výročí připomene zvláštní koncert skupiny Tata Bojs, při němž budou diváci šlapáním na kolech vyrábět elektrickou energii, nebo přednáška s Tomášem Šebkem z organizace Lékaři bez hranic.
Kino Aero po částečné rekonstrukci obnovilo provoz v únoru 1998.
Kino Aero po částečné rekonstrukci obnovilo provoz v únoru 1998. | Foto: Aerofilms

Žižkovské Aero, které je jedním z posledních jednosálových pražských kin, v týdnu od 1. do 7. února oslaví 20 let novodobé existence.

"V posledních letech se pravidelně setkáváme se sedmdesáti tisíci diváky ročně," říká ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková. "Jsem nadšená, že jsme přitom nikdy neslevili z naší dramaturgie, zaměřené primárně na alternativní tituly, artové filmy, přenosy oper nebo divadla, přehlídky významných režisérů či filmovou klasiku," dodává Kameníková v narážce na pravidelné přenosy z newyorské Metropolitní opery nebo na seriál prezentací PechaKucha Night.

Nadcházející výročí Aero oslaví projekcemi pro seniory zdarma, na něž pozve lidi z přilehlého okolí, či takzvaným cyklo-koncertem skupiny Tata Bojs. Při něm budou diváci šlapáním na kolech vyrábět elektrickou energii.

Další akcí je otrlá neděle s Festivalem otrlého diváka, jenž se zaměřuje na naprosté kinematografické okraje, například brakovou tvorbu. Kino Aero se díky festivalu již třináct let každoročně proměňuje ve "svatostánek vytříbeného nevkusu". V rámci oslav nyní budou uvedeny dva nejlépe přijaté tituly z historie přehlídky.

Jako ukázku toho, co chystá na letošní samostatné filmové přehlídky, Aero dále promítne snímky Mafiáni režiséra Martina Scorseseho a francouzské U konce s dechem od Jeana-Luca Godarda.

Kromě toho se připravuje přehlídka nejlepších filmů z Aeroškoly, kterou za deset let prošly stovky studentů. Na projektu, jenž chce vzdělávat sledováním filmů nebo jejich tvorbou, Aero již deset let spolupracuje s pražskými biografy Oko a Světozor.

Výročí vyvrcholí narozeninovým večírkem spojeným s projekcí italského filmu Bio Ráj. Po hlavní části oslav ještě 20. února proběhne PechaKucha Night Prague zaměřená na rok 1998, "tedy na první rok naší obnovené existence, na dobu, kdy jsme si ještě dávali turka nebo rozpustnou a otevírali zlatou olympijskou bránu", dodává ředitelka kina.

Před pěti lety Kino Aero při 15. výročí posbíralo ohlasy českých režisérů.

Aero sídlí ve funkcionalistické budově, která je situována ve dvorním traktu obytného domu v Biskupcově ulici na Žižkově. Kino bylo otevřeno 10. listopadu 1933 projekcí snímku Madla z cihelny za účasti herců Lídy Baarové či Huga Haase.

Během druhé světové války biograf spadal pod Úřad říšského protektora, v květnu 1945 sloužil jako lazaret. Po zestátnění kin se pak Aero ocitlo v područí Filmového podniku hlavního města Prahy.

Roku 1959 zažilo rekonstrukci, při níž bylo zvednuto hlediště a snížena kapacita takřka na polovinu.

Novodobá historie Aera se začala psát 6. února 1998. Občanské sdružení Pro-Aero, Společnost pro obnovu a rozvoj kina Aero tehdy po částečné rekonstrukci prostor za 250 tisíc korun odehrály první film, jímž byl íránský titul Chuť třešní.

"Když jsem se na podzim roku 1997 dozvěděl, že jsme vyhráli výběrové řízení na provoz kina Aero, bylo mi všelijak," vzpomíná jeden z novodobých zakladatelů kina Pavel Rajčan.

"Měl jsem za sebou sice pětiletý kulturní provoz hospody U Vystřelenýho oka, ale tohle prostředí pro mě bylo nové. Technický stav kina byl tristní. Takřka havárka. Průměrná denní návštěvnost čítala třináct diváků. Se skupinou přátel jsme se pustili do tříměsíční intenzivní opravy kina a nastavení nového dramaturgického směru. A vyšlo to," dodává Rajčan, jemuž s dramaturgií v prvních měsících pomáhal Jiří Králík, tehdejší šéf Letní filmové školy a Projektu 100.

Cena pro Aero
Autor fotografie: Aerofilms

Cena pro Aero

Před třemi lety zástupci kina Aero přebrali ocenění Entrepreneur of the Year, které uděluje asociace Europa Cinemas za práci s filmem a propagaci evropské tvorby. Cena byla udělena Aeru, spřáteleným kinosálům a distribuční společnosti Aerofilms "za práci při provozování kina i distribuční společnosti a zároveň za zásadní přispění k oběhu a propagaci evropských filmů".

V roce 2000 se Aero stalo členem sítě podporující evropské filmy Europa Cinemas, rok nato zažilo další rekonstrukci. Při ní instalovalo zvukový systém Dolby Digital, kompletně vyměnilo sedadla, přidalo zařízení pro simultánní překlad či upravilo vytápění a ventilaci.

Roku 2002 již celoroční návštěvnost Aera činila téměř 111 tisíc diváků.

V uplynulých desíti letech v kině přibyl bezbariérový přístup, došlo také k úpravám dvorku, průchodu a toalet nebo k plné digitalizaci.

Dnes se v Aeru měsíčně koná minimálně 60 filmových projekcí, včetně těch speciálních pro rodiče s dětmi a seniory. Kromě sálu o kapacitě 336 míst návštěvníci ve foyer najdou bar využívaný jako galerie pro výstavy filmových plakátů z kolekce prodejní galerie Terryho ponožky.

Pravidelně též Aero pořádá festivaly zaměřené na tvorbu významných osobností - z poslední doby na snímky režisérů Akiho Kaurismäkiho, Kelly Reichardtové nebo Woodyho Allena, popřípadě na filmy s hercem Jackem Nicholsonem.

 

Právě se děje

Další zprávy