King Kong v Hollywoodu shořel na uhel

kul
2. 6. 2008 11:07
Universal Studios počítají škody po nedělním požáru
Hustý dým při požáru Universal Studios u Los Angeles, kde se mimojiné natáčely i filmy E.T. a Jurský park
Hustý dým při požáru Universal Studios u Los Angeles, kde se mimojiné natáčely i filmy E.T. a Jurský park | Foto: Reuters

Los Angeles - Nedělní požár, který vypukl v areálu Universal Studios, zcela zničil kulisy z filmu Návrat do budoucnosti, mechanickou expozici věnovanou King Kongovi a dekoraci newyorské ulice, jež figurovala v mnoha filmech i televizních seriálech.

 Šlo o druhý takto ničivý oheň v posledních dvaceti letech, který si vyžádal podobné následky. Mluvčí studií Universal nicméně dodal, že žádný z návštěvníků nebyl naštěstí zranění - kromě několika hasičů - a všechny zničené kulisy mohou být nahrazeny.

„Máme duplikáty všeho," dodal Ron Meyer, prezident NBC Universal. „Nic není ztraceno navždy." Zatím není jisté, jestli se to týká i knihovny a videoarchivu. 

Požár vypukl v neděli v půl páté místního času a zachvátil proslulé náměstí z filmu Zpátky do budoucnosti i s věžními hodinami, na kterých v ikonické scéně visel herec Christopher Lloyd. Spolu s nimi lehla popelem interaktivní expozice s mechanickým King Kongem, který se shýbá k cestujícím v projíždějícím vláčku.

Událost se stále vyšetřuje, ale je jasné, že škody půjdou až do desítek milionů dolarů.

Všechna tato místa už jednou hořela a byla zničena v roce 1990. Tehdejší požár napáchal škody za 25 milionů dolarů a založil ho jeden ze členů ostrahy, který byl následně odsouzen ke čtyřem rokům vězení.

Ačkoli hasiči oheň zvládli, studia zůstala zavřená a stovky návštěvníků zůstaly za branami areálu, který tradičně slouží i jako zábavník park; během víkendu Universal Studios navštíví okolo 25 tisíc turistů.

V jednu chvíli oheň zabíral šíři až dvou bloků a hasiči měli problémy s jeho zvládnutím především kvůli nízkému tlaku vody. Na místě jich byly nejméně dvě stovky a ze vzduchu jim pomáhaly helikoptéry.

Zničeny byly taktéž scenérie ulice, jež figurovala ve filmu Božský Bruce a seriálech Můj přítel Monk, Drzá Jordan nebo Doktor House. I kulisy režijního snímku Clinta Eastwooda Exchange (původně Changeling) s Angelinou Jolie, který měl před dvěma týdny premiéru v Cannes, padly za oběť ohni, doplnil výčet škod Ron Meyer.

Požár v Universal Studios v areálu Hollywoodu u Los Angeles
Požár v Universal Studios v areálu Hollywoodu u Los Angeles | Foto: Reuters

Universal Studios ovládá společnost NBC Universal, jež spadá pod koncern General Electric. Pozemky studia jsou obrovské, rozkládají se na několika stovkách akrů. Je na nich zábavní park pro veřejnost a filmová a televizní studia. Jejich návštěvy mají v USA velkou tradici.

Natáčel se tu Jurský park a King Kong nebo E.T. Mimozemšťan. "Část historie Hollywoodu se mění v kouř. Snažíme se minimalizovat škody," citovala v neděli BBC Jamese Barnese jednoho ze zasahujících hasičů.

 

Právě se děje

Další zprávy