King Kong od 30. let až do současnosti

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 12. 2005 19:34
King Kong - V průběhu dějin kinematografie vzniklo několik zpracování king-kongovského tématu. V tomto článku zmiňujeme jen ty nejznámější.
King Kong Petera Jacksona (2005)
King Kong Petera Jacksona (2005) | Foto: Bontonfilm

Klasika

Většina remaků (včetně aktuálního remaku Petera Jacksona) vycházela z klasického, prvního King Konga z roku 1933. V tomto filmu poprvé skupinka filmařů vyrazila na tajemný Ostrov lebek, aby z něj přivezla obrovskou opici do New Yorku. Film ve své době byl převratný i z hlediska použitých triků, využíval přední i zadní projekci a pookénkové snímání, což umožnilo dosud nebývalou míru realismu. Černobílý horor dnes působí poněkud naivně, ale je stále klasikou z nejklasičtějších. Ve stejném roce vznikl i film Son of Kong, v reakci na úspěch prvního King Konga. Režisér Carl Denham se v tomto spíše průměrném filmu utkává se synem King Konga.

Recenzi na film si přečtěte ZDE.

Japonsko

Japonskou obdobou děsivé obludy king-kongovského ražení je Godzilla. Japonci také v roce 1962 přišli s pokusem o skloubení těchto dvou filmových "osobností" ve filmu King Kong vs. Godzilla (Kingukongu tai Gojira). Naivní přístup i neumělé trikové zpracování udělalo z tohoto filmu kultovní záležitost. Novým japonským setkáním s King Kongem byl pak film King Kong Escapes (Kingukongu no gyakushu) z roku 1967.

Animované verze

Mezi léty 1966 až 1969 vznikla americká animovaná televizní série King Kong. Televize ABC ji dávala v rámci svých sobotních ranních show. King Kong v této verzi pokojně žil na ostrově ve společnosti několika domorodců. Další animovaná, navíc muzikálová verze s názvem Úžasný Kong (The Mighty Kong) vznikla v roce 1998.

remake z roku 1976
remake z roku 1976 | Foto: Aktuálně.cz

Remake z roku 1976

Jeden z nejznámějších remaků King Konga vznikl v roce 1976. Pokusil se příběh aktualizovat přenesením do současnosti, z filmařů udělal expedici hledající ropu a dinosaury zcela pominul. Ve vysokonákladovém snímku hrál Jeff Bridges a Jessica Lange, film se z hororu změnil spíše v milostnou romanci. Jde o remake, který svůj vzor rozhodně nepřekonal. O dalších deset let později, v roce 1986 vznikl jako pokračování film King Kong žije (King Kong lives). King Kong v něm leží už deset let v komatu v atlantském výzkumném centru a je konfrontován s obrovskou samicí přivezenou z džunglí v Borneu.

Peter Jackson

King Kong Petera Jacksona je dosud asi nejzajímavějším remakem klasického King Konga. Po násilných pokusech o aktualizaci či vnášení nových postav se pokorně vrací ke klasické verzi, aby znovu převyprávěl starý příběh s využitím nejmodernějších digitálních technologií. Jeho film je poctou tomuto klasickému dílu.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy