Kina uvedou vítěze z Cannes. Podívejte se, co nakoupili čeští distributoři

Kultura Kultura
21. 5. 2018 17:08
Takřka všechny filmy, které uspěly na právě skončeném festivalu v Cannes, brzy uvidí čeští diváci.

Vyplývá to z ankety Aktuálně.cz mezi distribučními společnostmi Aerofilms, CinemArt, Bioscop, Falcon, Vertical Entertainment, AČFK, Artcam a Film Europe. Ta poslední tituly, na něž zakoupila práva, představí souhrnně na podzimní české přehlídce Be2Can, zaměřené na díla z nejdůležitějších kinematografických festivalů v Evropě.

Zloději z obchodů

Režie: Hirokazu Kore'eda, distribuce Be2Can Distribution

Hlavní cenu festivalu, takzvanou Zlatou palmu, v sobotu získal snímek japonského režiséra Hirokazua Kore'edy nazvaný Zloději z obchodů.

Jedná se o působivý pohled na současné, sociálně hluboce rozdělené Japonsko. Film se zaměřuje na rodinu žijící z podvodů a nacházející se na samém okraji společnosti.

Například časopis Variety snímek v narážce na slavné dílo Charlese Dickense označil za jakéhosi moderního Olivera Twista. "Styl života, který vede rodina ve Zlodějích z obchodů, na jednu stranu ukazuje, že lidé se dovedou přizpůsobit i nejhorším ekonomickým podmínkám. Na druhou ale zničující finále dokazuje, že současné státy nedokážou pomoct těm nejpotřebnějším," napsalo Variety.

Snímek Zloději z obchodů do českých kin jako svého již šestého vítěze festivalu v Cannes uvede firma Film Europe. Učiní tak pod hlavičkou Be2Can Distribution, tedy distribuční společnosti spojené s festivalem Be2Can, jenž uvádí tituly z kinematografických přehlídek v Berlíně, Benátek či Cannes.

Zloději z obchodů budou v říjnu na programu letošního ročníku Be2Can.

 

Právě se děje

Další zprávy