Kina mají letos rekordní návštěvnost, trží miliardu

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 10. 2007 17:30
Diváci míří do sálů za českými filmy
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Svěrák, Hřebejk, Vorel, Menzel: to jsou čtyři hlavní tahouni letošního - a opět rekordního - zisku českých kin. Na konci roku bude v účetních knihách podle všeho jeden z nejpovedenějších roků za poslední dobu.

I loňský rok z pohledu návštěvnosti i tržeb kin patřil mezi ty úspěšnější. Letos ale od ledna do září zamířilo podle údajů Unie filmových distributorů do kin přes deset milionů diváků, ve srovnání s minulým rokem znovu o 1,4 milionu víc. Tomu odpovídá i nárůst tržeb.

Před sedmi lety utržila česká kina za rok necelých 600 milionů korun. Letos tuto částku vydělala už v pololetí. Souhrnná čísla jsou k dispozici jen od ledna do září, už teď je ale jisté, že česká kina letos získají na tržbách více než miliardu korun. K 31. září měla totiž od začátku roku na kontě 966 milionů korun, loni to bylo 796,6 milionu.

Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr.
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. | Foto: Falcon

Miliardové zisky přitom nejsou pro česká kina žádnou novinkou. Více než miliardu korun už diváci utratili v českých kinech v letech 2003, 2004 i  2006 - miliardovou hranici ale zpravidla překonala kina až v prosinci a ne v říjnu, jak tomu bude pravděpodobně letos. To nahrává předpokladu absolutního rekordu.

Zisky samozřejmě nahrávají zejména multiplexům: klasická česká kina letos sice oslavila 100 let existence, v posledních 20 letech ale zůstávají ve stínu obřích svatostánků filmového konzumu. Podíl multikin na tržbách byl loni dokonce pětasedmdesátiprocentní. Ještě v roce 1999 měla přitom první tři tuzemská multikina podíl necelých 17 procent.

Od roku 2000 právě kvůli multiplexům setrvale stoupá nejen návštěvnost českých kin, ale i cena vstupného. Zatímco v roce 2000 stál lístek do kina průměrně 68 korun, letos v září už se jeho cena vyšplhala na 96 korun. V pražských multiplexech cena s přehledem přeskočila stopadesátikorunovou hranici.

Medvídek: Jiří Macháček si ve filmu zahrál galeristu
Medvídek: Jiří Macháček si ve filmu zahrál galeristu | Foto: 2media.cz

Za zájem diváků mohou kina jako obvykle vděčit především českým filmům. Letošním rekordmanem je v tomto ohledu Svěrákova komedie Vratné lahve, která od březnové premiéry už nasbírala hodně přes milion diváků.

Dobře si vede od zářijové premiéry i Hřebejkův Medvídek, který o víkendu pokořil hranici 400 tisíc diváků,  či Gympl, který po čtyřech týdnech v kinech spěje k 300 tisícům divákům.

Menzelův Anglický král sice vstoupil do kin už na sklonku minulého roku, letos ho v kinech vidělo přes 800 tisíc diváků

Zahraniční filmy nezůstávají pozadu. Letos bodovaly jako obvykle pokračování úspěšných sérií pro mladši diváky - Harry Potter a Fenixův řád by mohl dospět až k 600 tisícům diváků, stejně jako Shrek Třetí.

Úspěch zaznamenali i Simpsonovi ve filmu, kteří se přehoupli přes 400 tisíc diváků.

Další hity letos ještě na diváky čekají. Z českých ještě do konce roku vpadnou do kin Crash Road, komedie Chyťte doktora a Poslední plavky a Vejdělkovo drama Václav; ze zahraničních lze velké šance přikládat animovanému Panu Včelka či fantasy Zlatý kompas. 

 

Právě se děje

Další zprávy