Kim Čong-un se vraždit nebude. Newyorská premiéra odložena

Kultura Kultura
17. 12. 2014 17:24
Newyorská premiéra komedie o zavraždění severokorejského dikátora byla zrušena kvůli vyhrůžkám hackerů.
Kim Čong-un ve filmu Interview
Kim Čong-un ve filmu Interview | Foto: Sony Pictures Entertainment

PrahaHackerské útoky na studio Sony Pictures Entertainment vedly k úniku řady citlivých informací. Hackeři ze skupiny Guardians of Peace (Strážni míru) zveřejnili například osobní emaily, telefonní čísla hvězd nebo jejich alternativní jména, která používají, chtějí-li cestovat inkognito.

V pondělí hackeři studio Sony varovali vzkazem, aby neuvádělo "teroristický snímek, který může porušit mír v regionu a rozpoutat válku".

Podívejte se na ukázku z filmu The Interview.
Podívejte se na ukázku z filmu The Interview.

"Vy, Sony ani FBI, nás nenajdete!" dodali hackeři a naráželi tím na komedii Interview. Útok pravděpodobně pocházel ze Severní Koreje, jak naznačuje nalezený kód vniknutí.

Snímek Interview vypráví o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una. V hlavních rolí hrají Seth Rogen a James Franco, jejichž postavy dostanou za úkol od CIA diktátora zabít. Nyní byla americká premiéra snímku zrušena.

Mluvčí kina Landmark, kde měl být film slavnostně uveden, oznámil, že premiéra se ruší. Důvod však neuvedl, ale souvislost s výhružkami hackerů je patrná.

Studio Sony již dříve prohlásilo, že nebude nic namítat proti tomu, pokud se kinaři rozhodnou film nepromítat. Řetězec kin Carmike Cinemas, který provozuje 278 kin, se rozhodl film neuvést, jiní jako např. Look Cinemas Interview promítat budou.

Severní Korea popřela, že by měla s útokem cokoli společného a dodala, že se „může jednat o oprávněný skutek podporovatelů a sympatizantů“ jejich země.

 

Právě se děje

Další zprávy