Branagh hraje Borise Johnsona. Minisérie ukáže, jak zvládal pandemii

Kultura Kultura, Guardian
19. 5. 2022 13:12
Kenneth Branagh už ztvárnil shakespearovské postavy, Frankensteina, profesora Lockharta v Harrym Potterovi či dvakrát kníratého detektiva Hercula Poirota. V novince televize Sky Atlantic bude hrát úřadujícího britského premiéra Borise Johnsona.

Jak informoval deník Guardian, pětidílná minisérie nazvaná This England (Tahle Anglie) se zaměří na bouřlivé první měsíce po vypuknutí pandemie koronaviru předloni v březnu. Boris Johnson tehdy v krátkém sledu za sebou vyhrál volby, zaváděl první protipandemická opatření, stal se otcem, načež viru sám málem podlehl.

Sérii natočil Michael Winterbottom, podepsaný pod filmy Vítejte v Sarajevu nebo V zemi divů. Premiéru bude mít koncem roku.

"V tomto dramatu se podíváme do centra moci, kde Boris Johnson hraný Kennethem Branaghem zápasí s covidem-19, brexitem a kontroverzním politickým i soukromým životem," uvádí anotace. Seriál chce zároveň zachytit, jak se experti a vědci snažili co nejrychleji prozkoumat nemoc covid-19, kterak doktoři a sestřičky čelili přetlaku v nemocnicích a jak se s protipandemickými opatřeními vyrovnávali občané.

Televize ve středu večer zveřejnila první teaser trailer. Začíná premiérovým projevem zkraje roku 2020, kdy Boris Johnson ještě doufal, že nastává "rok plný prosperity". A pokračuje sestřihem jeho dalších vyjádření, přes "ten koronavirus musíme sledovat" až po "500 tisíc mrtvých je nejčernější scénář".

V závěru videa rozhlasový moderátor oznamuje, že Velká Británie překonala Itálii v počtu celkových úmrtí na covid-19. Tomu v Anglii od začátku pandemie dle oficiálních statistik podlehlo přes 194 tisíc lidí. Většina zbývajících omezení v zemi skončila letos v lednu.

V minisérii dále účinkuje šestatřicetiletá Ophelia Lovibondová známá z filmu Strážci galaxie. Ztvární Carrie Symondsovou, kterou si Johnson vzal vloni v květnu. První dítě se jim narodilo o měsíc dřív, krátce poté, co byl britský premiér po nákaze covidem-19 hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Andrew Buchan ztvární tehdejšího ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Ten později odstoupil z funkce, když vyšlo najevo, že porušil protipandemická opatření a z veřejných peněz platil na postu poradkyně svou milenku. Britský bulvár si všiml jejich polibku na záběru průmyslové kamery.

Na scénáři This England spolupracuje novinář Tim Shipman, šéfkomentátor deníku Sunday Times. Štáb se radil s premiérovými nejbližšími pracovníky, doplňuje list The Times.

Představitel hlavní role, jedenašedesátiletý Kenneth Branagh, nedávno získal Oscara za scénář díky svému částečně autobiografickému dobovému filmu Belfast.

Hrané snímky či seriály o současných i bývalých premiérech nejsou ve Velké Británii nijak neobvyklé, připomínají The Times. Michael Sheen hned třikrát ztvárnil bývalého šéfa vlády Tonyho Blaira, nejprve v televizním filmu The Deal z roku 2003, o tři roky později v celovečerní Královně a znovu před 12 lety opět v televizních Zvláštních vztazích.

Známou premiérku Margaret Thatcherovou hrála Meryl Streepová roku 2011 v životopisné Železné lady, nedávno ji v seriálu Koruna od Netflixu zpodobila Gillian Andersonová.

 

Právě se děje

Další zprávy