Keltská láska nadívaná teenagery

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 5. 2006 9:00
Recenze - Tristan a Isolda mohl být výborný film: má silný příběh i sympatickou ústřední dvojici. Zrazuje ho konzervatism a zároveň paradoxně podbízivost mladšímu diváctvu.

Legenda o Tristanovi a Isoldě je jedním z těch "věčných" příběhů, které si o filmové zpracování přímo říkají a také řekly. Nejnověji se ho chopil Kevin Reynolds, který má s historickými i jinými velkofilmy své zkušenosti skrze snímky Král zbojníků, Hrabě Monte Christo či propadák Vodní svět.

Začátek je opravdu hodně pomalý, snad že má být onen příběh nadčasový. Sledujeme malého Tristánka, bojechtivého královského sirotka s lehce přitroublým výrazem na jedné (anglické) straně oceánu, i zadumanou Isoldku posedávající u břehu na straně druhé. Naštěstí ti dva brzy dospějí, setkají se a film se tak dostane do tempa.

Původní keltská pověst vypráví o zakázané lásce mezi urozeným Angličanem Tristanem a irskou princeznou Isoldou. Seznámí se poté, co u irských břehů ztroskotá loď se zdánlivě mrtvým Tristanem.

Tristan & Isolda
Tristan & Isolda | Foto: Bioscop

Isolda jej zachrání a stanou se (v originále též za pomoci omylem konzumovaného kouzelného nápoje) milenci. A zůstávají jimi navzdory tomu, že jejich národy proti sobě bojují - i přesto, že Isolda se provdá za Tristanova krále a strýce Marka. Tragický konec je nevyhnutelný.

To ilustrují zajímavé, ale nijak nečekané dějové zvraty i silné emoce od lásky až po nenávist, nevěru a zradu, jimiž je film nabitý. Vše koření velkolepé bitevní scény i rytířské souboje mezi ušlechtilými Angličany a zlotřilými Iry.

Tristan & Isolda
Tristan & Isolda | Foto: Bioscop

Nejnosnější samozřejmě zůstává sám příběh Tristana a Isoldy: od jejich setkání na mořském břehu až po závěrečné loučení opět v blízkosti vodní hladiny. Jestliže v úvodu je však Reynold při jeho ztvárnění konzervativní, pak uprostřed je film spíš podbízivě teenagerský.

Je to romance s notnou dávkou patosu a bez špetky humoru. Některé ze scén režisér přímo nabíjí erotickým dusnem, jako tu, v níž Isolda potírá Tristanovi tělo bylinkami;  jiné - zvláště bitevní - zase zahlcuje komparzem a atraktivním naturalismem.

Naštěstí je film o dost podmanivější, čím víc se blíží konci. Občas je to pak až rozvleklá a ušlechtilá nuda, nicméně ve scénách trojúhelníku Tristan - Isolda - Mark se výsledek pozvedá nad průměr obdobných historicko-milostných snímků.

Tristan & Isolda
Tristan & Isolda | Foto: Bioscop

Tristan a Isolda se navíc z větší části natáčel v Česku, a přestože proklamovaná účast zdejších herců je tu málo viditelná, lze se v těch nudnějších chvilkách soustředit třeba na to, jestli zpoza rohu vykukuje Marek Vašut, Barbara Kodetová nebo Miroslav Šimůnek.

Tristan a Isolda (Tristan & Isolda), Anglie/USA 2005. scénář Dean Georgaris, režie Kevin Reynolds, kamera Artur Reinhart, hudba Anne Dudley, hrají James Franco, Sophia Myles, Rufus Sewel, David O´Hara, Henry Cavill, JB Blanc a další. 126 minut, distribuce Bioscop.

 

Právě se děje

Další zprávy