Keitel ve Varech: Hollywood je kulturní symbol. Nezničme ho

Martin Svoboda Martin Svoboda
10. 7. 2015 14:15
Americký herec Harvey Keitel přijel na karlovarský filmový festival představit snímek Paola Sorrentina Mládí. Na dnešním setkání s novináři složil tomuto italskému filmaři poklonu.
Harvey Keitel
Harvey Keitel | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Karlovy Var (MFF KV 2015) – Známý americký herec Harvey Keitel se po jedenácti letech vrátil do Karlových Varů, aby představil nový film oscarového režiséra Paola Sorrentina Mládí, kde ztvárňuje spolu s Michaelem Cainem hlavní roli dvou stárnoucích umělců, skladatele a režiséra.

Hlavním tématem rozhovoru s novináři proto bylo stárnutí i způsob, jak se s ním Keitel vypořádává. "Nechci filozofovat o životě, ale přínosem stáří je snad to, že si určité věci uvědomujete, zlepšuje se vám povědomí," řekl Keitel.

Film Mládí je i holdem filmařům, proto herec vysvětlil svůj vztah k hollywoodské produkci. "Hollywood je pro mě kulturní symbol, jde o hlavní kulturní sílu v USA. Nikdo ho nechceme zničit, chceme ho posunout," řekl. Připomněl, že z Hollywoodu vzešly nezapomenutelné příběhy, díky nimž můžeme jako diváci růst, a ocenil, jak flexibilně přijímá nové talenty od dob Scorseseho přes Tarantina až k Jane Campion. "Jistě, lidé mnohokrát uhnou ke komerci, protože si myslí, že jim peníze přinesou nezávislost a že budou žít navždy a stanou se z nich lepší lidé. Jenže to je lež."

Hollywood je podle něj "pro všechny velmi důležitý, ale je to i démon." Herec si ho váží se všemi klady i zápory a neumí si bez něj kinematografii představit.

Keitel se vyjádřil i k prodeji práv na Felliniho Sladký život, jenž byl volnou inspirací pro Sorrentinův oscarový film Velká nádhera, kvůli jehož úspěchu by měla být klasika italského režiséra předělána. "Přeji jeho tvůrcům hodně štěstí. Neměli bychom bránit umělci, když má pocit, že se dokáže na látku podívat z nové perspektivy."

Sám si ještě rozmyslí, zda se na nový Sladký život půjde do kina vůbec podívat. Nezakrýval totiž jistou skepsi a připravovaný remake přirovnal ke slavné opeře Madam Butterfly, jež ho natolik zasáhla, že ho novější pojetí nedokázalo už nikdy zaujmout.

Harvey Keitel potvrdil ve Varech image příjemného pána, který mnoho nenamluví a snaží se být vždy milý. Proto se vyhnul poněkud nepatřičné otázce na řeckou krizi a angažmá v reklamách. "Přijel jsem oslavit film, jako vy všichni. Ostatně sedím častěji s vámi v publiku než tady na vyvýšeném pódiu," shrnul svou návštěvu na karlovarském festivalu.

Podívejte se, jak se oblékají hvězdy i obyčejní návštěvníci filmového festivalu v Karlových Varech. | Video: Radan Šprongl, Ester Eislerová
 

Právě se děje

Další zprávy