Keira Knightleyová hraje Vévodkyni. Nebo Dianu?

5. 9. 2008 9:50
Britská herečka si připsala další kostýmní film
Keira Knightley ve filmu Vévodkyně
Keira Knightley ve filmu Vévodkyně | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Keira Knightleyová se znovu prošla před svými obdivovateli po červeném koberci na Leicester Square. Tentokrát jako vévodkyně, kterou ztvárnila ve stejnojmenném snímku, jenž si ve středu v Londýně odbyl světovou premiéru.

Film, který se představí i na nadcházejícím festivalu v Torontu a do českých kin vstoupí 26. února, už stihl vyvolat řadu diskusí a kontroverzí - přestože žánrově jde jen o kostýmní drama s romantickými prvky.

Životní osud hrdinky totiž připomíná životní zákruty její skutečné příbuzné, tragicky zesnulé Diany, princezny z Walesu. A to Britové a Britky nemohli nechat bez povšimnutí, zvlášť když mohli vášeň pro probírání monarchistického soukromí zkombinovat s oblíbenou celebritou.

Knightleyová hraje Georginu Spencerovou, šlechtičnu z 18. století, která vstoupí do manželství bez lásky. Její muž, pátý vévoda z Devonshiru, měl několik mileneckých poměrů.

Keira Knightley ve filmu Vévodkyně
Keira Knightley ve filmu Vévodkyně | Foto: Aktuálně.cz

Srovnávání osudů obou žen ostatně šikovně vyvolali sami producenti, když za ústřední citát tiskových materiálů vyhlásili větu "V našem manželství jsme byli tři". Tu použila přímo Diana ve svém televizním rozhovoru z roku 1995.

Režisér Saul Dibb se brání, že větu si pro propagaci vybrali bez jeho vědomí marketingoví stratégové. Ovšem jen trochu.

"Není to vyjádření našeho přístupu k filmu. Ale jestli to přitáhne víc lidí do kin, tak si myslím, že to je dobré. Je to jen marketingový nástroj."

Podle Dibba by ostatně šlo nalinkovat i paralely s jinými tragickými ženskými postavami, jako je například Marilyn Monroe. I Knightleyová srovnávání své postavy s Dianou odmítá.

"Natáčela jsem film o vévodkyni z Devonshiru a myslím, že to byla dost zajímavá postava, aby ten film mohl být jenom o ní, bez souvislostí s čímkoliv jiným," říká.

Keira Knightley ve filmu Vévodkyně
Keira Knightley ve filmu Vévodkyně | Foto: Aktuálně.cz

BBC nicméně konstatuje, že film vyvolává mezi oběma postavami řadu zjevných paralel. "Těžko se dá věřit tomu, že by si někdo při jeho sledování nevybavil souvislosti mezi hrdinčiným manželstvím a mezi životem princezny, která řekla, že v manželství patnáct let žila nejen s Charlesem, ale i s Camillou Parker-Bowles."

Podle serveru Vévodkyně každopádně přináší zajímavý vhled do života Dianiny prapraprapratetičky. I aristokratku Georgianu milovala veřejnost a byla obdivovaná za svůj vkus. Zároveň se vědělo, že je v osobním životě velmi nešťastná.

Knightleyová je do kostýmních velkofilmů britské provenience obsazována možná až moc často, ale od Vévodkyně ji to neodradilo. "Při výběru rolí mě zajímá jen kvalita scénáře a zajímavost postavy," vysvětluje.

Keira Knightley ve filmu Vévodkyně
Keira Knightley ve filmu Vévodkyně | Foto: Aktuálně.cz

"Je to nádherná postava," říká. "Byla to neuvěřitelná žena, navíc to znamenalo příležitost pracovat s Ralphem Fiennesem a režisérem Dibbem."

Knightleyová je nadšená i pozitivními recenzemi. "Je to mnohem lepší, než když vám lidé říkají, jak jste strašní," konstatuje bezelstně hvězda filmů Pokání či Pýcha a předsudek.

Herci si přitom natáčení příliš neužili, Knightleyovou denně dvě a půl hodiny líčili a soukali do těžkých vyztužovaných kostýmů. "Ty kostýmy byly fantastické, ale zvlášť pohodlné nebyly," přiznává.

 

Právě se děje

Další zprávy