Keira Knightley je spíš modelka než herečka, řekl režisér Carney. Teď se veřejně kaje

mad
2. 6. 2016 16:04
Režisér John Carney zkritizoval spolupráci s herečkou Keirou Knightley. Označil ji spíše za supermodelku než herečku, postěžoval si na to, že má kolem sebe vždy doprovod a že se jí nepodařilo realisticky ztvárnit zpěvačku a kytaristku ve filmu Love Song. Na obranu herečky tweetovalo několik filmařů. Režisér zveřejnil omluvu a vyjádřil stud za to, co prohlásil.
Keira Knightley
Keira Knightley | Foto: Reuters

John Carney, režisér oscarového filmu Once (2006), ostře zkritizoval v rozhovoru herečku Keiru Knightley, s kterou točil film Love Song (2013). Za svá slova se však po několika dnech omluvil a vzal je zpět.

Aféra začala interview pro britský deník The Independent, v němž filmař hovořil o svém nejnovějším filmu Sing Street (2016). Když byl dotázán, co říká na pozitivní ohlasy, odpověděl, že je to skvělý pocit a že to není žádný film s Keirou Knightley.

Naznačenou averzi rozvinul v pozdější části rozhovoru, kdy si pochvaloval, že nyní již natáčel v Irsku a ne v USA. Vzpomínal na natáčení snímku Love Song, ve kterém Knightley ztvárnila hudebnici: "Ne, že bych si natáčení Love Songu neužil, ale Keira má kolem sebe doprovod, který je s ní všude. Je pak těžké odvést skutečnou práci. Myslím, že hlavní problém byl ten, že Keira nebyla zpěvačka, kytaristka a je velmi těžké to udělat tak, aby to znělo realisticky, když nejde o muzikanty."

Dodal, že diváci s tím měli problém a byť se snažil, nepodařilo se mu z herečky udělat věrně působící hudebnici. Na to redaktor řekl: "Takže jste se z natáčení poučil." Režisér odpověděl: "Ano. Zjistil jsem, že už nikdy nebudu točit se supermodelkami."

Carneyho kritika se stupňovala, kdy režisér prohlásil, že raději pracuje s "pořádnými herci" než hereckými hvězdami: "Nechci Keiru pomlouvat, ale víte, je těžké být filmovým hercem – vyžaduje to určitou míru upřímnosti a analýzy sebe sama. A na to ona není podle mě připravena a jsem přesvědčen, že na to nebyla připravena v tomto filmu."

Na obranu herečky se postavilo několik režisérů, kteří s ní pracovali v minulosti. Lorene Scafaria, která s Knightley točila sci-fi komedii Hledám přítele pro konec světa (2012), na svůj twitterový účet napsala, že s Keirou byla radost pracovat a že je ve své práci velmi dobrá.

Ke "kauze" se vyjádřil také režisér Mark Romanek, který herečku obsadil do svého psychologického dramatu Neopouštěj mě (2010). Napsal, že spolupráce s ní byla skvělá a že nerozumí, o čem ten "chlápek" mluví. Dodal také, že hereččin doprovod tehdy tvořila její matka, která navštívila plac na dvě hodiny.

Carney 1. června tweetoval omluvu. Napsal, že se za svá hrubá a urážlivá slova stydí a že své chyby neoprávněně svedl na ni. Své chování označil za arogantní a neuctivé. Keiru označil za velkou profesionálku, která znatelně přispěla k úspěchu filmu.

Herečce se dle svých slov omluvil a dodal: "Rád bych se veřejně omluvil jejím fanouškům a přátelům a komukoli dalšímu, koho jsem mohl urazit. Je to něco, co nikdy nemůžu ospravedlnit a co už nikdy nezopakuji."

 

Právě se děje

Další zprávy