Když už člověk jednou je. V létě přijde do kin film o Werichovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 6. 2021 18:36
Životní příběh Jana Wericha, významné postavy českých kulturních dějin, přiblíží nový dokumentární film.
Jan Werich na pražské Kampě, 1975.
Jan Werich na pražské Kampě, 1975. | Foto: Václav Chochola / © Archiv B&M Chochola

Snímek nazvaný Jan Werich: Když už člověk jednou je mapuje klíčové okamžiky jeho života, vznik Osvobozeného divadla, boj proti fašismu, dramatický útěk před nacisty, působení ve Spojených státech, rozčarování po návratu do Československa i spolupráci s novým režimem. Kina jej začnou promítat 5. srpna.

Dokument připravili Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer. Životem a tvorbou Jana Wericha provázejí Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Werichova vnučka Fanča, Jiřina Bohdalová, Vladimír Just, Pavel Taussig či kamarádka Werichovy dcery Eva Tůmová.

Film zavede diváky také do Werichova domu na Kampě, na jeho chalupu ve Velharticích nebo do divadel, kde působil. Kromě mnoha ukázek z filmů a televizních her diváci uvidí Jana Wericha v sekvencích z natáčení Císařova pekaře anebo z filmu Až přijde kocour.

"Nevyhnuli jsme se ani otázce celoživotního přátelství s Jiřím Voskovcem, které bylo narušeno realizací filmu Císařův pekař a Pekařův císař, kdy se Jan Werich bez souhlasu Voskovce vrátil k tématu golema, jež spolu zpracovávali už před válkou," připomíná Martin Slunečko, že premiéry Císařova pekaře v New Yorku se Voskovec nezúčastnil, ačkoli tam žil. Vznik projektu vnímal jako zradu.

Později nicméně přátelství obnovili a pravidelně si psali dlouhé listy. "Úryvky z některých dopisů ve filmu citujeme," dodává Slunečko.

Dokument se zaměřuje také na Werichovo rozhodnutí znovuotevřít uprostřed 50. let minulého století své divadlo s novým partnerem Miroslavem Horníčkem.

Jiří Suchý vzpomíná na svou první návštěvu představení Pěst na oko, která mu prý změnila život. Tvrdí, že bez Voskovce a Wericha by nevznikl Semafor. Počátkem 60. let se pak Suchý stal Werichovým přítelem a důvěrníkem.

Film Jan Werich: Když už člověk jednou je začnou kina promítat 5. srpna. | Video: Falcon

"Překvapí, že Werich hrál i v zahraničních filmech, například postavu Göringa v sovětském tendenčním filmu Pád Berlína anebo po boku Anthonyho Quinna ve filmu Pětadvacátá hodina. Měl být také protihráčem Jamese Bonda, po 14 dnech zkoušek nakonec ale z natáčení sešlo, stejně jako z několika dalších filmových rolí," říká Miloslav Šmídmajer.

Naráží na epizodu z natáčení bondovky Žiješ jenom dvakrát z roku 1967. Byl to v pořadí pátý snímek, v němž agenta 007 ztvárnil Sean Connery.

"S kamerou se nám podařilo nahlédnout do originálů scénářů filmu Falstaff, který Werich připravoval několik let a ve kterém měl hrát i Jiří Voskovec," dodává Miloslav Šmídmajer.

Podrobněji Werichovu filmovou kariéru v dokumentu přiblíží Pavel Taussig.

Slavnostní premiéra se uskuteční 1. srpna v pražském Museu Kampa, které o Werichovi nedávno uvedlo divadelní představení. Divadlo spravuje Werichovu vilu. Hru o Werichovi uvede jen v červnu ještě šestkrát, další reprízy jsou na červencovém programu.

I pro mě byl Werich modla, musíte ho sundat z piedestalu a uvědomit si, že je to člověk z masa a kostí, říká herec a režisér Vojtěch Kotek. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy