Když pěsti a kopy nestačí. Nová řada karate seriálu Cobra Kai je nejdrsnější

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
23. 9. 2022 14:05
Zní to tak povědomě. „Karate je víc než sport. V každém úderu nebo kopu se skrývají staletí tradic,“ vítá nová řada seriálu Cobra Kai diváky. Ti však tuší, že zhmotnělé klišé z dávných béčkových filmů skrývá ironii, na které sága oživující popularitu karate od počátků stojí. Novinku lze vidět na Netflixu.

Ta slova nevyřkne žádný bělovlasý a bělovousý stařešina z Východu, který by oživoval dávnou minulost. Jde o reklamu na karatistické dódžó neboli místo, kde probíhá výuka bojových umění. Podle něj se seriál jmenuje. A nově ho vede muž jménem Terry Silver. Ten se ve čtvrté řadě vzdal snobských večírků a sklenky drahého červeného vína, vrátil se ke starému koníčku a nyní se čile zhostil úlohy nejodpornějšího zlosyna v kalifornském údolí, kde se příběh odehrává.

S jeho příchodem se vyostřují staré spory. A v aktuální páté řadě Cobry Kai, která je opět zábavná, stylová a návyková, dosud nejvíce platí, že mládež se musí dospěle postavit na vlastní nohy, neboť dospělí už definitivně zešíleli.

Tvůrci Cobry Kai vždy čerpali z naivní povahy původního snímku Karate Kid a jeho pokračování, v nichž padouši byli odpudiví a slizcí. Proti nim stáli mudrci jako z buddhistické příručky a chlapci, kteří si bojové techniky osvojili čistě pro účely obrany či povznesení ducha. A s nadhledem vše převraceli naruby.

Ta formulka je do značné míry stále podobná. Z Mirků Dušínů se mohou stát muži, kteří se ocitli na křižovatce vedoucí do hlubin zloby a alkoholismu, ti špatní mohou navzdory své pravěké povaze, jež neustále naráží na spletité obrysy moderní doby, získávat sympatie publika. Byť jsou roztomile neohrabaní - ať už jde o používání moderních technologií, nebo způsoby, jak se dnes ke komukoli chovat jinak než s pomocí zaťatých pěstí.

Tuto dynamiku a drobné prohození rolí si už mnohokrát zkusili bývalí rivalové Johnny Lawrence a Daniel LaRusso. První si od začátku seriálu napravuje reputaci rváče a výtržníka z původních filmů, ten druhý si v nové řadě sahá na nejhlubší dno.

Zatímco "stará garda" hrdinů ale těmito kolotoči především baví pamětníky módy osmdesátkových a devadesátkových filmů s tematikou bojových umění, jejich žáci - povětšinou studenti stejné místní střední školy - absolvují podobné lekce v mnohem současnějším duchu.

Pátá řada Cobra Kai je na Netflixu s českými titulky. | Video: Netflix

Seriál si opět hraje s nostalgií a přiznaně zůstává v poněkud brakovém světě, kde lze všechny problémy světa vyřešit pomocí karate. Zároveň vypráví o šikaně či sociálních rozdílech velmi "nenásilně", byť to může znít paradoxně vzhledem k faktu, že si tu někdo neustále poměřuje karatistické techniky.

Důležité je, že mladí nečerpají z rad svých senseiů neboli mistrů. Ti sami mají mouchy a mnohdy by potřebovali poradit. Místo toho neváhají vyrazit na večírek a po několika panácích se pustit do velkolepé výtržnické akce, která už nemá nic společného s poměřováním sil mezi konkurenčními dódžó. A mládeži nezbývá než se poučit z vlastních chyb.

S příchodem bělovlasého obra Terryho Silvera zároveň seriál ještě vtipněji uvízl v dávných testosteronových vodách kinematografie 80. let. Silver se zmocnil karatistického dódžó, rozhodl se bojovat doslova proti všem a reklama, kterou si dělá, připomíná svým důrazem na moderní přístupy a technologie metody, jakými se na souboj s americkým sokem připravoval sovětský boxer Ivan Drago ve snímku Rocky 4. Jak se brzy ukáže, podobnost není náhodná, nýbrž plně přiznaná a reflektovaná.

Cobra Kai stále usmiřuje starý a nový svět, v tom je jedinečná. Podobně jako se pro dobrou věc mohou spojit zdánlivě protichůdné karatistické školy, i hrdinové umí najít společnou řeč.

Vanessa Rubiová v roli Carmen a William Zabka jako Johnny Lawrence.
Vanessa Rubiová v roli Carmen a William Zabka jako Johnny Lawrence. | Foto: Curtis Bonds Baker

Netflix a další platformy nabízí mnoho děl cílících na mladé. A po celou uplynulou dekádu spousta filmů či seriálů nostalgicky oživovala trendy 80. a 90. let. Snad nikde však oba světy neexistují pospolu takhle přirozeně, bez nutnosti být na straně jedné či druhé generace.

Poslední řada Cobry Kai je přitom dosud nejdrsnější. Hrdinům se události vymykají z rukou, finále už je poměrně krvavým masakrem, kde nejde jen o prestiž karatistické školy, ale o pomstu a život.

Přesto je mezi kopy a útoky katanou či nunčaky stále dostatek prostoru, jak s nadhledem a přitom celkem plasticky vyprávět o zvládání nejběžnějších strachů a mezilidských vztahů. Ať už těch mezi rodiči a dětmi, nebo mezi partnery a bývalými soky. Neboť ani v tomto místy tak rozkošně ironickém seriálu karate neumí vyřešit úplně všechny potíže.

Seriál

Cobra Kai V
Tvůrci: Josh Heald, Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg
Pátá řada je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy