Kdo se bojí Indiry Gándhí? Indie zakázala premiéru filmu

ČTK ČTK
22. 8. 2014 13:45
Snímek Diamonds of the Community zakázaly indické úřady v obavě před násilnými protesty, kterými hrozili politici z Indického národního kongresu.
Zlatý chrám v Amritsaru.
Zlatý chrám v Amritsaru. | Foto: Reuters

Dillí - Indie zakázala uvedení filmu o atentátu na někdejší premiérku Indiru Gándhí. Snímek prý oslavuje její vrahy, a mohl byt tak v zemi vyvolat násilné protesty. Film nazvaný Diamonds of the Community (Diamanty společenství) měl mít v pátek premiéru.

Indický úřad, který má na starosti vydávání příslušných povolení, ve čtvrtek večer promítání filmu zakázal. Úřad původně snímek schválil, ale ministerstvo vnitra požádalo o přezkoumání tohoto rozhodnutí.

Zástupci strany Indického národního kongresu ve státě Paňdžáb hrozili protesty, pokud se film v kinech objeví. Mládežnické křídlo strany, kterou dřív vedla právě Gándhíová, žádalo premiéra Naréndru Módího, aby byl snímek zakázán, protože dělá z atentátníků hrdiny. Šéfové vládní i opoziční strany také vyzvali k zákazu filmu, protože by podle nich urazil náboženské a společenské postoje obyvatel.

Předchozí vedoucí zmiňovaného úřadu Rákéš Kumár byl v úterý zatčen - údajně prý pověřil své společníky, aby požadovali úplatek za urychlené udělení povolení pro film. Při výslechu se Kumár doznal, že od tvůrců filmu dostal v přepočtu 35 tisíc korun, aby snímek povolení získal.

Producent filmu Pardíp Bansal a režisér Ravinder Ráví obvinění odmítli. Bansal trvá na tom, že film je založený na historických událostech, bude tedy žádat o přehodnocení zákazu. "Je to vyvážený film. Někteří lidé se nezbytně snaží vytvořit kontroverzi," řekl producent novinářům.

Dvojice sikhských osobních strážců premiérku zavraždila, aby se pomstila za krvavý zásah vůči stoupencům svého náboženství. Na příkaz Gándhíové uskutečnila armáda v červnu 1984 operaci proti sikhským extremistům ve Zlatém chrámu v Amritsaru. Silně ozbrojení sikhové se v tomto chrámu, který je ideologickým centrem separatistů, zabarikádovali. Při armádní operaci zahynulo nejméně 500 lidí.

Čtyři měsíce po zásahu Gándhíovou zavraždila dvojice extremistů z řad její osobní stráže. Po atentátu se sikhové stali terčem útoků po celé zemi, zabito jich bylo na tři tisícovky.

 

Právě se děje

Další zprávy