Kdo má největší šanci vyhrát "nezávislé Oscary"?

Kultura Kultura
9. 12. 2012 10:50
Nejvíc nominací mají Wes Anderson a David O. Russell.
Foto: Aerofilms

Praha - Nominacím na nejprestižnejší americké nezávislé filmové ceny Film Independent Spirit Awards 2013 dominují snímky Až vyjde měsíc a Silver Linings Playbook. Oba mohou vyhrát až v pěti kategoriích. Vítěze vyhlásí 23. února 2013, den před udílením Oscarů. Minulý rok v obou večerech posbíral nejvíce cen černobílý němý Umělec.

Podívejte se na trailery nominovaných filmů v sekci Nejlepší film.

1. Divoká stvoření jižních krajin

Je to ekologická bajka o tom, jak jsme ztratili sepětí s přírodou a matička Gaia nám to pomalu začíná vracet. Ne náhodou se Divokých stvořeních jižních krajin objevují "pratuři", obří stvoření, která náhle rozmrzla na severním pólu a vydávají se přes půl světa najít viníka přerušení své poklidné hibernace. Režisérovi Benhu Zeitlinovi se z potenciálně karatelského a depresivního tématu podařilo vykouzlit jeden z nejvřelejších, nejoptimističtějších a emociálně nejnabitějších filmů nejen tohoto roku. Podíl na tom má výborný, hymnicky euforický soundtrack, který složil se svým kamarádem Danem Romerem sám evidentně renesanční režisér.

Video: youtube.com

 

2. Bernie

V malém texaské městě se majitel pohřebního ústavu spřátelí s velmi bohatou vdovou, kterou ovšem později zabije. Normálně by se vrah zbavil těla a zahladil stopy. Bernie se ale snaží všechny kolem přesvědčit, ža stará dáma je stále naživu.

 

3. Neodcházej (Keep the Lights On)

Nezávislé, až naturalistické (melo)drama o závislosti na lásce, kterou devět let ničí jiná, obvyklejší závislost, si z Berlinale odvezlo cenu Teddy pro nejlepší hraný queer film. Snímek režiséra a scenáristy Iry Sachse vyhrál nedávno na pražském festivalu Mezipatra hlavní cenu.

 

4. Až vyjde měsíc

Wes Anderson se všemi prostředky snaží rekonstruovat a přenést na diváka nostalgickou vzpomínku na ztracenou čistotu dětství. Na věk, kdy ještě zmatky dospívání nepřebíjejí naivní snílkovství, hlavu v oblacích a touhu podobat se hrdinům z dobrodružných románů. Zároveň už ale Sam se Suzy lehce napodobují vzorce chování odkoukané od ostatních. V jedné z nejsilnějších scén říká ústřední postava - dívka Suzy, která doma žije se třemi sourozenci - že po vzoru svých literárních hrdinek chtěla být vždycky sirotkem. Druhý hlavní hrdina Sam, vyrůstající bez rodičů, s komicky smrtelně vážným výrazem jí po dospělácku odpoví: "Miluju tě, ale nevíš, o čem mluvíš." V tom výjevu je esence Andersonovy poetiky.

Video: youtube.com

 

5. Silver Linings Playbook

Adaptace románu Matthew Quicka od režiséra Davida O. Russella vypráví moralitu o učiteli historie, jemuž se po jedné zdánlivě banální rvačce a ublížení na zdraví zboří svět. Aby se vyhnul přísnějšímu trestu, nechá se Pat (Bradley Cooper) soudem umístit na osm měsíců do psychiatrického ústavu. Během své nepřítomnosti ale přichází o manželku, o dům či domov, nakonec se skutečně hroutí. Film vyhrál na festivalu v Torontu hlavní cenu, kterou tam svým hlasováním udělují diváci.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy