Kde je Fan Ping-ping? Nejznámější čínská herečka zmizela, zřejmě ji vyšetřují úřady

Kultura AFP, BBC, Kultura
14. 8. 2018 15:51
Nejvýdělečnější celebrita čínského showbyznysu, herečka Fan Ping-ping, známá z Iron Mana nebo série X-Men, zmizela. Ženu, která podle Forbesu vloni utržila téměř miliardu korun, úřady patrně podezírají z daňových podvodů.
Ve filmu X-Men: Budoucí minulost ztvárnila Fan Ping-ping hrdinku Blink.
Ve filmu X-Men: Budoucí minulost ztvárnila Fan Ping-ping hrdinku Blink. | Foto: 20th Century Fox

Zřejmě největší a také nejbohatší hvězda čínského showbyznysu, herečka Fan Ping-ping, zmizela ze společenského života. Jak píše agentura AFP, stalo se tak v době, kdy čínské úřady vyšetřují podezření z krácení daní v zábavním průmyslu.

Fanoušci už začínají spekulovat, jaký osud Fan Ping-ping čeká. Populární hongkongské noviny začátkem měsíce tvrdily, že herečka dostala tříletý zákaz účinkování ve filmech. Čínský list The Economic Observer informoval, že herečka ani její bratr nesmí vycestovat ze země a že k výslechu byli předvoláni i jejich kolegové, záhy ale tuto zprávu smazal.

Televize New Tang Dynasty Television pro změnu tvrdila, že herečka je vyslýchána na tajném místě v Pekingu, kde ji dozorci nespouští z očí, ani když spí, a dokonce ani na noc jí nezhasínají světla.

Šestatřicetiletá herečka, modelka a producentka se v Číně etablovala již koncem 90. let účinkováním v populárním dobovém televizním seriálu. Na stříbrné plátno prorazila roku 2003 ve filmu nazvaném Šou ťi - v anglické distribuci se jmenoval Cell Phone - či později ve snímku Nejsem paní Bovaryová, oceněném na festivalech v San Sebastianu a Torontu.

Úspěch zažila Fan Ping-ping také v Hollywoodu, mimo jiné díky rolím ve filmech Iron Man 3 nebo X-Men: Budoucí minulost.

#hughjackman #xmen

A post shared by Fan Bingbing 范冰冰 (@bingbing_fan) on

Herečka bývala aktivní na sociálních sítích, kde se svým více než 62 milionům fanoušků pravidelně ozývala alespoň jednou denně. Od července však mlčí a od té doby též nebyla spatřena na veřejnosti.

"Skončí Fan Ping-ping ve vězení?" ptá se jeden ze stovek přispěvatelů, kteří o hereččině osudu debatují na populární sociální síti Wej-po, čínské obdobě Twitteru. Další spekulují, že Fan Ping-ping je na policejní vyšetřovně nebo v domácím vězení.

Hereččiny problémy začaly v květnu, kdy Cchuej Jung-jüan, bývalý moderátor čínské státní televize China Central Television, zveřejnil údajné kopie smluv naznačující, že Fan Ping-ping přijímala platby neoficiální cestou.

Podle Cchuejových dokumentů herečka za čtyři dny natáčení filmu Šou ťi 2 (Cell Phone 2) oficiálně dostala honorář ve výši 10 milionů jüanů, což je v přepočtu 32,7 milionu korun, avšak dodatečně za tutéž práci obdržela bokem ještě dalších 50 milionů, v přepočtu 163,6 milionu korun.

Vzniklo podezření, že druhou, vyšší částku Fan Ping-ping nezdanila. Herečka ale nařčení odmítla a najala si právníka. Moderátor svá nařčení údajně později stáhl s tím, že šlo o podvrh.

Podle agentury AFP však tohoto systému - s odkazem na dávnou čínskou filozofii ironicky přezdívaného jin a jang - v Číně běžně užívají mnozí lidé, aby se vyhnuli placení vyšších daní. Oficiálně vykážou jen část příjmu, větší sumu zatají.

Podle listu South China Morning Post jsou podobné smlouvy kromě zábavního průmyslu uzavírány také při prodeji bytů a nemovitostí nebo ve sportu.

Dokumenty zveřejněné Cchuej Jung-jüanem se rychle rozšířily po čínských sociálních sítích. Než je úřady odstranily a moderátor dementoval, měly 38 milionů zhlédnutí, spočítal státní list Global Times.

Podle amerického časopisu Variety čínskou veřejnost pobouřil nejen vysoký honorář, ale také další výhody, které Fan Ping-ping dostala - prý měla možnost zasahovat do scénáře filmu a k dispozici dvě limuzíny, hlasového kouče, luxusně placenou maskérku a denní stravné v přepočtu zhruba ve výši 5000 korun.

Nakonec čínský Státní daňový úřad oznámil, že pověřil vyšetřovatele ve východní provincii Ťiang-su, aby prozkoumali, zda v zábavním průmyslu tímto způsobem nedochází ke krácení daní. Herečka je spjata právě s firmami působícími v provincii Ťiang-su.

Fan Ping-ping je podle časopisu Forbes už čtvrtý rok nejvýdělečnější čínskou celebritou, vloni její příjem činil 300 milionů jüanů, v přepočtu 982 milionu korun. To by z ní podle časopisu Variety dělalo čtvrtou nejlépe placenou herečku světa.

Studio zastupující Fan Ping-ping uvedlo, že herečka se stala předmětem pomlouvačné kampaně. Nevyvrátilo ale pravost dokumentů, které zveřejnil moderátor Cchuej Jung-jüan.

Na sociální síti Wej-po herečka žádný původní příspěvek neumístila od konce července.

Státní zpravodajská agentura Sin-chua již koncem června informovala, že pět čínských vládních úřadů - včetně toho daňového či instituce regulující filmové a televizní odvětví - zavede přísná opatření proti nepřiměřeně vysokým honorářům a daňovým únikům v zábavním průmyslu. Dosavadní trend prodražoval filmové produkce a vybízel mladé Číňany, aby "slepě usilovali o slávu", argumentovaly úřady.

Čínská státní Rada pro rozhlas, film a televizi už vloni vydala doporučení, podle nějž by herci neměli mít vyšší honorář, než kolik činí 40 procent rozpočtu - v případě herce v hlavní roli by se mohlo jednat maximálně o 70 procent rozpočtu celého projektu.

Více než tucet čínských producentů a webů vyrábějících videa následně minulý týden oznámilo, že budou bojkotovat přemrštěně vysoké honoráře v branži.

Fan Ping-ping je vedle Jessiky Chastainové či Penélope Cruzové jednou z pěti hvězdných hereček, které účinkují v chystaném hollywoodském špionážním thrilleru nazvaném 355. Kromě toho ale také po boku Bruce Willise a Adriena Brodyho natočila čínský válečný snímek Unbreakable Spirit, který měl do kin přijít tento měsíc.

Podle časopisu Variety ale producenti již odstranili jméno Fan Ping-ping z plakátů a datum premiéry odsunuli na říjen.

 

Právě se děje

Další zprávy