Kde je domov emigrantů, pátrá dokumentaristka

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 2. 2008 12:00
Margareta Hrůza natočila film Domov
Margareta Hrůza - Domov
Margareta Hrůza - Domov | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatím jen v omezené síti kin a bez oficiálního distributora si ve čtvrtek v pražském kině Oko odbyl premiéru dokument Domov. Původem česká režisérka Margareta Hrůza se v něm vydala po stopách vlastní rodiny.

Rodiče Margarety Hrůzy v roce 1968 emigrovali ještě před jejím narozením z tehdejšího Československa do Norska. Tady vyrůstala, než ji rodina odeslala ve čtrnácti na studia do USA.

Margareta Hrůza - Domov
Margareta Hrůza - Domov | Foto: Aktuálně.cz

Odchod nenávratně poznamenal vztahy s matkou i otcem, kteří před výchovou dali přednost kariéře. V prvním celovečerním filmu po absolvování FAMU se tak režisérka rozhodla, že se s traumatem vyrovná.

Spolu s teď už rozvedenými rodiči se vypravila do Norska, kde museli vyklidit rodinný byt. A staré předměty oživily i staré vzpomínky a traumata.

Osobní téma se tu prolíná s  tématem emigrace, jež poznamenala řadu Čechů, kteří prchli ze země po srpnové okupaci v roce 1968.

Margareta Hrůza - Domov
Margareta Hrůza - Domov | Foto: Aktuálně.cz

"Děti českých emigrantů podle mě vždy cítily osamělost a stesk po zbytku rodiny i rodné zemi svých rodičů," říká režisérka. "Je to pocit odtržení. V pubertě jsem se snažila na to nemyslet a chovala jsem se jako Norka."

Jenže doma se necítí, ani když se vrací do Norska. "Ta země se hodně změnila, co jsem byla pryč. To je asi stejný pocit, jaký mají čeští emigranti, když se vracejí zpět do Čech. Nakonec většina pendluje mezi několika zeměmi a domov nemá nikde," dodává.

Rodiče nejdřív musela dlouho přesvědčovat, aby na natáčení kývli. "Matka nejdřív nechtěla, abych ten film točila, ale otec ji přes telefon ukecal. Smál se a těšil se, že se bude točit o ní, to ještě netušil, že součástí natáčení bude i on," říká Hrůza.

Margareta Hrůza - Domov
Margareta Hrůza - Domov | Foto: Aktuálně.cz

Stejný přístup jako režisérka pak měli přes počáteční ostych i rodiče. "Díky natáčení, rýpavým otázkám a nepříjemným tématům se kupodivu celý jejich vztah nějak uklidnil. Předtím se hádali jako psi, ale před štábem ne, protože dobře věděli, že bych hned vytáhla kameru."

Výsledkem je velmi subjektivní a velmi otevřený snímek. "Film Domov je ohromně vzrušující a působivý film o ztrátě a hledání domova. Intimní příběh jedné rozpadlé rodiny přináší zásadní téma lidské identity," chválí ho dokumentaristka Helena Třeštíková.

V kině Oko je dokumentární film Domov k vidění do 10. února. Promítat se bude i na festivalu Jeden svět a na plzeňském festivalu českých filmů Finále.

 

Právě se děje

Další zprávy