Kaurismäki nechce na Oscary. Kvůli Iráku

ČTK, Hej
19. 10. 2006 11:00
Helsinky - Kvůli Kaurismäkiho nesouhlasu s válkou v Iráku nesmí Finsko do oscarového klání vyslat jeho film Světla v soumraku.

Proslulý finský režisér a scénárista zakázal své zemi, aby jeho nejnovější snímek Laitakaupungin valot (Světla v soumraku) vyslala jako oficiální příspěvek do soutěže o Oscara pro neanglicky mluvený film.

Oficiálním důvodem je režisérův dlouhodobě odmítavý postoj k přítomnosti americké armády v Iráku. Agentuře STT to sdělil Ilkka Mertsola, šéf produkční firmy Sputnik OY.

Aki Kaurismaki
Aki Kaurismaki | Foto: Aktuálně.cz

Jednapadesátiletý Kaurismäki údajně odmítl připojit svůj podpis pod oficiální žádost o přijetí snímku do soutěže o prestižní cenu a Národnímu filmovému institutu nařídil, aby nevyvíjel v souvislosti s jeho dílem žádnou aktivitu směřující k vyhlášení Oscarů.

"Nikdo se Akiho ani nezeptal. Asi by bývalo bylo lepší tak učinit, zvlášť když je známa jeho nechuť k této akci z poslední nominace," připomněl Mertsola událost z roku 2003, kdy Finsko ve Spojených státech reprezentoval Kaurismäkiho film Muž bez minulosti.

Režisér se už tehdy vzepřel odcestovat do Hollywoodu a prohlásil, že pokud mu bude zlatá soška Oscara udělena, nepřevezme ji.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Předsedkyně Finské filmové komory Raija Nurmiová vyslovila nad Kaurismäkiho rozhodnutím politování. Dodala, že uzávěrka k podání kandidátských návrhů vypršela a Finsko už nyní nemá možnost zaslat jakoukoli "náhradní variantu." Kaurismäkiho novinku finská filmová akademie schválila 19. září jednomyslně za vyslance země tisíce jezer.
   
Kritický postoj finského filmaře k USA je dlouhodobě znám. Před čtyřmi lety například neodjel na festival v New Yorku ze solidarity se svým íránským kolegou Abbasem Kiarostamim, kterému americké úřady nevyřídily žádost o vízum.

Světla v soumraku
Světla v soumraku | Foto: Aktuálně.cz

Vyhlášení cen americké Akademie filmových umění a věd se uskuteční 25. února příštího roku, nominace v jednotlivých kategoriích budou zveřejněny zhruba o čtyři týdny dříve. Za Českou republiku jdou letos do oscarového klání Švankmajerovi Šílení.

 

Právě se děje

Další zprávy