Kaufmanově Anomalise poslali fanoušci 400 tisíc dolarů

Kultura Kultura
20. 9. 2012 12:17
Charlie Kaufman má rekord v crowdfundingu - 400 tisíc dolarů
Charlie Kaufman
Charlie Kaufman | Foto: Profimédia

Praha - Jeden z nejvýraznějších scenáristů současnosti Charlie Kaufman se zapsal do zatím krátkých dějin filmového crowdfundingu, neboli dějin fanoušky financovaných projektů. Jeho první animovaný film Anomalisa totiž na serveru Kickstarter získal lehce přes 400 tisíc dolarů, čímž nastavil nový rekord pro daný umělecký formát.

Producenti si původně u fanoušků řekli o částku 200 tisíc dolarů, nakonec však inkasovali více než dvojnásobek.

Fanoušky očividně zaujal krátký trailer na animovaný příběh člověka, který se živí motivujícími proslovy a zatímco jiným pomáhá překlenout těžké životní situace, sám se trápí vlastní bezvýznamností.

 „Chceme Anomalisu udělat bez zásahů velkých studií. Jak jistě sami víte, zábavní průmysl hýří skvělými scénáři od talentovaných lidí, ale mnoho z nich nikdy nevznikne nebo ještě hůře, změní se v něco absolutně odlišného od vize jejich autora," avizovala plastiková postavička v krátkém videu, jež mělo potenciální investory zaujmout.

Zhruba padesátiminutový snímek vzniká jako adaptace stejnojmenné divadelní hry Anomalisa v režii Dukea Johnsona, známého především coby autora epizody sitkomu Community oceněné jednou Emmy. Producentem pak vedle Kaufmana (scénáře k Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche, Adaptace ad.) je ještě Dan Harmon - původní ředitel úspěšného sitkomu Community na stanici NBC.

„Mnoho lidí v branži se zatím zdráhá využívat crowdfundingu, jelikož se nechtějí veřejně dožadovat peněz pro svůj projekt. Jakmile se to však rozjede a lidé uvidí výsledky, zdráhavost odpadne," myslí si režisér Johnson a větší v magazínu Deadline slibnou budoucnost fanoušky financovaným snímkům.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy