Kate Winsletová ztvární osvětimskou dozorkyni

Hej
13. 3. 2008 11:15
Na plátna spěje adaptace slavného Předčítače
Foto: Reuters

Berlín - Adaptace románu Předčítač spěje na filmové plátno, ale až napodruhé.  V Berlíně se znovu připravuje film, jehož natáčení bylo loni zastaveno poté, co hlavní roli odmítla Nicole Kidmanová kvůli těhotenství.

Na její místo nastoupila Kate Winsletová - ta byla ostatně vybrána pro snímek ještě před Kidmanovou, ale pak odmítla kvůli jiným pracovním závazkům.

Winsletová ve snímku ztvárňuje bývalou strážkyni koncentračního tábora v Osvětimi, která si s oblibou nechávala od svých vězeňkyň předčítat předtím, než šly na smrt. Další role ztvární  Ralph Fiennes, Bruno Ganz, David Kross a Alexandra Maria Lara.

Příběh Bernharda Schlinka se odehrává v poválečném Německu a sestává ze tří částí. V jeho epicentru stojí nejprve dospívající patnáctiletý chlapec.

S druhou hlavní postavou, o dvacet let starší a negramotnou Hannou Schmitzovou, naváže v první části dlouhodobý a obsesivní vztah. Hanna mu nechce říct nic o své minulosti a když jednoho dne zmizí, má pocit, že už se nikdy nesetkají.

Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Po letech ale coby student práv ke své hrůze zjistí, že jeho dávná láska je právě obviněna v procesu s nacistickými válečnými zločinci; brzy vyjde najevo i to, že je bývalou dozorkyní koncentračního tábora. Kdysi se vzdala kariéry v Siemensu dala se k SS právě proto, že byla analfabetka.

Vypravěč-předčítač jí pak do vězení posílá namluvené magnetofonové pásky s německou klasikou i modernou. Posléze se žena sama naučí číst a pustí se do literatury o koncentračních táborech.

Román Předčítač vyšel před  třinácti lety, vzápětí se dočkal přeložení do 37 jazyků.  Kromě oslavných recenzí ale vzbudila kniha i odpor; někteří kritici ji označili za kulturní pornografii a nemorální "holokýč".

Česky vyšlo dílo, které se vrací k problematice holocaustu, před šesti lety v nakladatelství Prostor v překladu Tomáše Kafky.

Původně se mluvilo o tom, že by se filmové adaptace měl chopit Anthony Minghella, nakonec se jí ujal režisér Stephen Daldry, který má na kontě i snímek Billy Elliot.  U Předčítače se znovu setkává se scenáristou Davidem Harem, se kterým spolupracoval na další slavné adaptaci - oscarových Hodinách.

Do amerických kin by Předčítač měl vstoupit v prosinci. 

 

Právě se děje

Další zprávy