Karlovy Vary už lákají diváky. Na filmy i klimatizaci

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 4. 2008 16:00
Pozvánky hostům jsme rozeslali, slibuje Bartoška
Jiří Bartoška
Jiří Bartoška | Foto: IFF KV

Praha - Třiačytřicátý ročník je pro nás s Evou jubilejní, slavíme 15. výročí od doby, kdy jsme festival začali dělat spolu, říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

"Jinak v podstatě zůstáváme u stejné struktury," dodává umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

Diváci se tak mohou těšit na tradiční soutěžní sekce hraných filmů, dokumentů a východoevropských snímků v sekci Na východ od Západu. Organizátoři zatím nezveřejňují seznam soutěžních filmů, hlavní soutěže se za Česko zúčastní Děti noci Michaely Pavlátové, karlovarští nevylučují účast dalších českých zástupců.

Ve Varech si 5. července odbude světovou premiéru ještě další český film - dlouho očekávaná krvavá Bathory.

Její režisér Juraj Jakubisko k letošním sedmdesátinám převezme na festivalu Křišťálový globus za celoživotní dílo; další získají letos taktéž sedmdesátiletý slovenský režisér Dušan Hanák a v době festivalu pětasedmdesátiletý Ivan Passer.

Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

V tradičních sekcích se představí novinky ze světových festivalů (Horizonty), filmy z Cannes (Otevřené oči), či program Dny kritiků Variety a nezávislé filmy. Po odchodu dvojice Štefan Uhrík - Hana Cielová do týmu pražského Febiofestu převzal Sekci nezávislých  festivalový programový tým.

Podle programové ředitelky Julietty Sichel chystá Forum nezávislých řadu změn: počet filmů byl zredukován a osou programu by stejně jako v jiných sekcích měly být premiéry - světové, mezinárodní či alespoň evropské.

Tím se  Karlovy Vary vymezují vůči pražské přehlídce. ,,Febiofest spíš uváděl filmy už dříve premiérované, které diváci festivalů dobře znají," říká Sichel.

Speciální sekci chystá festival k letošnímu výročí roku 1968, vlastní sekce se dočká nizozemská kinematografie. Oblíbené Půlnoční filmy nabídnou klasiku pro ctitele tak trochu jiné kinematografie - od Mrtvých očí Londýna přes Přízraky noci a Draculu až po voyeristický Peeping Tom.

Peeping Tom
Peeping Tom | Foto: IFF KV

Sestava hvězd, které dodávají lesk festivalu i sponzorům, ještě není známá. Organizátoři prozatím tajemně lákají hosty k retrospektivě Nový Hollywood, která uvede slavné snímky New York, New York, McCabe a paní Millerová či Francouzská spojka. 

,,Poslali jsme pozvánky, někteří přijedou," slibuje Bartoška. Tajná ještě zůstává i nová znělka, jejímž hlavním motivem je prý festivalová soška ženy s křišťálovým globem nad hlavou.

Jako host k sekci nezávislých přijede americký dokumentarista Les Blank. K retrospektivám mexický režisér Arturo Ripstein, který začínal jako asistent na Bunuelově Andělu zkázy, či britský režisér Nicholas Roeg, který představí mimo jiné svůj režijní debut Performance s Mickem Jaggerem v hlavní roli.

Festival proběhne od 4. do 12. července. Organizátoři lákají diváky, aby se nezdráhali přijet už v pátek, kdy pro ně bude nachystána bohatší filmová nabídka než v předchozích letech. Festival je přístupný nejen akreditovaným, ale i zájemcům z řad příležitostných diváků, jednorázové vstupenky zůstávají v nezměněné výši.

Velký sál hotelu Thermal před projekcí. Akreditovaných návštěvníků festivalu je již téměř sedm tisíc. Proběhlo téměř dvě sta projekcí. Kinosály jsou plné, vstupenky beznadějně vyprodané.
Velký sál hotelu Thermal před projekcí. Akreditovaných návštěvníků festivalu je již téměř sedm tisíc. Proběhlo téměř dvě sta projekcí. Kinosály jsou plné, vstupenky beznadějně vyprodané. | Foto: Ondřej Besperát

Na festival jsou tradičně zváni i zahraniční profesionálové. ,,Na práci oddělení Industry máme velmi pozitivní ohlasy, zveme proto další filmaře, kteří chtějí získat větší přehled o kinematografii střední Evropy," říká výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Organizátoři se stále potýkají s nevyhovujícím stavem hotelu Thermal. ,,Vypadá to, že letos budou aspoň nové židle, snad Thermal posílí i vnitřní okruh elektroinstalace, loni při připojení více počítačů kolabovala," říká Bartoška.

Do budoucna by podle Muchy mělo přibýt moderní kino v pořád ještě nedostavěné multifunkční sportovní hale. ,,Snad bude využitelné už příští rok," doufá a slibuje alespoň loni zrekonstruované kino Čas, tentokrát prý s funkční klimatizací.

Festival hospodaří s rozpočtem přibližně 115 milionů korun, podle prezidenta Bartošky třiceti miliony přispívá stát, 3 miliony Karlovarský kraj, 8 miliony město Karlovy Vary.

Vary nadále spolupracují i s charitativními organizacemi, letos s organizací Pomocné tlapky, která na festival přiveze 6. července koncert Čechomoru.

 

Právě se děje

Další zprávy