Karlovy Vary uvedly Mars. Češi na něj došli ve stopách dobyvatelů Divokého západu

ČTK ČTK
6. 7. 2018 12:24
Na karlovarském festivalu měl světovou premiéru film Mars, za nímž stojí spoluautor satirické Kanceláře Blaník Benjamin Tuček či Tereza Nvotová. "Film je o kolonizaci jiných planet a cestou, kterou jsme podnikli z Colorada do Utahu, jsme šli ve stopách tehdejších dobyvatelů Divokého západu," vysvětlují autoři.
Karlovarskou premiéru Marsu štáb stylově uvedl ve skafandrech.
Karlovarskou premiéru Marsu štáb stylově uvedl ve skafandrech. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Na vědecké základně uprostřed pouště v americkém Utahu vznikala nová filmová komedie Benjamina Tučka nazvaná Mars. Spolu s dalšími tvůrci ji včera režisér, mimo jiné spoluautor satirické Kanceláře Blaník, premiérově uvedl na festivalu v Karlových Varech.

Točilo se v modulu pro simulace pobytů na Marsu a jak řekl Tuček, těm, kdo stanici provozují, filmový štáb připadal jako vhodná skupina pro případnou budoucí kolonizaci planety.

Do kin půjde Mars v říjnu, 18. října jej do celorepublikové distribuce uvede společnost CinemArt.

Stanice v Utahu funguje na principu výběrových řízení, hlásí se tam mise s různým záměrem a programem. Jedná se o nevládní organizaci a je na každém, jak si sežene peníze a co bude na místě dělat, vysvětluje Tuček.

"My jsme byli první, kdo přišel s nápadem natočit tam film. A možná že dospěli k tomu, k čemu jsme dospěli i my - že pro budoucí kolonizaci jsou filmové štáby vhodným tělesem. Každý je zvyklý improvizovat, dělat víc funkcí najednou a vědět, proč přiletěl a že chce i odletět," popisuje své zkušenosti režisér.

Příběh filmu se odehrává v situaci, která připomíná kdysi ambiciózní, ale dávno zapomenuté plány na osídlení planety Mars. Jejich připomínkou zůstala pouze opuštěná základna obývaná osamělým robotem.

Ticho a klid rudé planety naruší česká posádka financovaná ze soukromých zdrojů, jejíž členy na misi dovedly důvody více než rozdílné. Mecenáš výpravy by třeba rád své snoubence splnil přání a oženil se s ní na Marsu.

Ve snímku Mars z velké části účinkují herci spjatí s divadelním souborem Vosto5. | Video: CinemArt

Ve snímku z velké části účinkují herci spjatí s divadelním souborem Vosto5 - Halka Třešňáková, Jiří Havelka, Tomáš Jeřábek, Petr Prokop, Petra Nesvačilová, ale také Tereza Nvotová, která s Tučkem pracovala na scénáři, nebo architekt Ondřej Doule. Ten se zabývá pobytem člověka ve vesmíru i architekturou ve vesmíru a má za sebou spolupráci s NASA. "Sehrál v našem projektu zásadní roli, byl jeho strůjcem, na stanici předtím absolvoval skutečný vědecký pobyt," popisuje režisér Tuček.

"Nikdy jsem nechtěl letět do vesmíru a ani natáčení neznamenalo, že bychom letěli do vesmíru. Chtěl jsem letět do Ameriky," líčí. "Film je o kolonizaci jiných planet a cestou, kterou jsme podnikli z Colorada do Utahu, jsme šli ve stopách tehdejších dobyvatelů Divokého západu."

Tamní zjištění pro Tučka prý bylo motivující paralelou s tím, jak může vypadat kolonizace jakéhokoli vesmírného tělesa, jež bude spojená s bojem o suroviny a vykolíkováním území na úkor někoho jiného. "To asi čeká lidstvo kdekoli a kdykoli, s jedinou možná výhodou, že tam nebude muset nikoho vyvraždit," zamýšlí se režisér.

Benjamin Tuček roku 2002 natočil svůj hraný debut Děvčátko. S Markem Najbrtem a Robertem Geislerem je scenáristou filmů Mistři, Protektor a Polski film.

Tuček se podílí na vzniku satirického seriálu Kancelář Blaník o fiktivním pražském lobbistovi a spolupracoval i na nedávném celovečerním filmu Prezident Blaník. V těchto dnech připravuje film Radio Stalin o známém pražském Radiu 1.

 

Právě se děje

Další zprávy