Nové české filmy ve Varech: Miliardářova cesta na Mars, dokument z války proti Islámskému státu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 5. 2018 13:28
Cestu na Mars, vzpomínku na začátek skateboardingu v Československu nebo pohled do newsroomu vydavatelství Economia nabídnou české filmy na letošním festivalu v Karlových Varech. Premiéru zde budou mít novinky režisérů Olma Omerzua, Tomáše Pavlíčka, Adama Sedláka či Benjamina Tučka. "Jedním z hlavních kritérií výběru českých filmů nadále zůstává jejich konkurenceschopnost v zahraničí. Letos je výjimečný rok, všechny vybrané filmy tu kvalitu mají," míní umělecký ředitel festivalu Karel Och.
Režisér Olmo Omerzu na karlovarském festivalu představí snímek Všechno bude.
Režisér Olmo Omerzu na karlovarském festivalu představí snímek Všechno bude. | Foto: Česká televize

Všechno bude

Prvním zástupcem české kinematografie je třiatřicetiletý režisér slovinského původu Olmo Omerzu s road movie nazvanou Všechno bude. Vypráví "nejen o síle klukovského přátelství".

Omerzu je podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha autorem, který točí snímky promyšlené po scenáristické i režijní stránce. Jsou to filmy inteligentní, přitom dokážou oslovit i nejširší publikum.

Novinka Všechno bude začíná na policii výslechem mladého chlapce, který s kamarádem ukradl automobil. Hoši, jimž ještě nebylo patnáct let, podnikli cestu z jednoho konce republiky na druhý - a snímek líčí, co cestou zažili.

"Možná už nikdy nebudou svobodnější než v těchto dvou dnech," avizují tvůrci filmu, který by kina měla začít promítat 6. září.

Karlovy Vary uvedou Všechno bude v hlavní soutěži.

 

Právě se děje

Další zprávy