Na co zajít ve Varech? Na vítěze z Cannes, Maradonu nebo špiony z listopadu 1989

tst tst
27. 6. 2019 14:21
Na festivalu v Karlových Varech, který začíná tento pátek, bude k vidění portrét Diega Maradony, novinka s Willemem Dafoem nebo vítězný snímek z Cannes o chudé rodině, která se vetře do přízně bohatých. 10 filmů doporučuje programový ředitel festivalu Karel Och a jeden tip navrch tlumočí od své předchůdkyně Evy Zaoralové.
Trailer z filmu Portrét mozaikou. | Video: Film Servis Festival Karlovy Vary

Portrét mozaikou

Režie: Zhai Yixiang

"Tento čínský snímek by se klidně mohl objevit v soutěži těch největších festivalů. Produkovala ho společnost, která stojí za mezinárodně úspěšným filmem Kaili Blues, jde tedy o ostře sledované filmaře," říká o soutěžním Portrétu mozaikou programový ředitel festivalu Karel Och.

Podle něho jde o hloubavý, úžasně natočený film, který "vás ve svých vrcholem nutí přemýšlet o tom, co filmař ukazuje, ale také, co záměrně neukazuje."

Důvod k očekávání tedy je. Čínská tvorba poslední dobou boduje na největších světových festivalech a autor zmíněného Kaili Blues, režisér Gan Bi, je zjevením festivalového světa.

Letošní karlovarská soutěž je plná titulů se silnými ženskými hrdinkami. Portrét mozaikou sleduje čtrnáctiletou dívku, která otěhotní a obviní někoho jako původce nechtěného plodu. Snímek pak ukazuje, co tato situace způsobí. Pomocí univerzálně srozumitelného příběhu podniká sociologickou sondu do míst, která západní divák zná většinou pouze z filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy