Karlovarský festival zahájí světová premiéra Zátopka, poprvé soutěží dokumenty

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 6. 2021 11:11
Světovou premiérou snímku Zátopek začne 20. srpna letošní odložený ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V životopisném dramatu o čtyřnásobném olympijském vítězi hlavní role ztvárnili Václav Neužil a Martha Issová.

Zátopek vypráví nejen o zrodu mimořádného sportovce a jeho cestě k těžko opakovatelnému úspěchu. Má být také emotivním příběhem osudového setkání a celoživotní lásky dvou lidí, kterou nedokázaly zlomit ani sportovní nebo životní prohry.

"Od počátku jsem si přál, aby nebyl zatěžkaný ostychem nebo přehnanou úctou k Emilu Zátopkovi," říká režisér, producent a spoluautor scénáře David Ondříček. "A jak jsem ho poznával prostřednictvím všeho, co jsem se o něm dozvídal, jsem přesvědčený, že právě přehnanou úctu by si nepřál. Chtěli jsme udělat Emila i Danu s lehkostí. V příběhu, který má humor i emoci," dodává.

Hlavní role Emila a Dany Zátopkových vytvořili Václav Neužil a Martha Issová. "Když odhlédnu od samotné sportovní přípravy, kdy jsem se musel fyzicky proměnit, musel jsem se pokusit najít Emila v sobě. Když se na to podívám zpětně, myslím, že David Ondříček ve mně styčné body s Emilem viděl dřív než já sám," poznamenává Neužil.

V příběhu australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V jejich rozhovorech se děj retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

Snímek vypráví o nezlomné síle vůle, ale také o jedinečném vztahu Emila a Dany Zátopkových, kteří spolu navzdory všem překážkám strávili celý život.

"Na tenhle film jsem se moc těšila. A pokud jsem měla na počátku nějaké obavy, tak čím víc jsem se dozvídala o životě Emila a Dany, tím víc jsem se těšila," dodává Martha Issová.

Film Zátopek začnou kina promítat od 26. srpna. | Video: Falcon

Letošní ročník karlovarského festivalu, který potrvá do 28. srpna, ve dvou soutěžních sekcích a nesoutěžním programu nabídne 32 premiér. Letos poprvé budou soutěžní sekce vedle hraných snímků otevřené i dokumentům.

V hlavní soutěži bude mít premiéru novinka Atlas ptáků od slovinského režiséra tvořícího v České republice Olma Omerzua s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Světová premiéra čeká také jednozáběrový film Bod varu britského režiséra Philipa Barantiniho.

Soutěž Na východ od Západu nabídne česko-polskou absurdní komedii Blízcí režiséra Grzegorze Jaroszuka nebo premiéru dramatu Jednotka intenzivního života režisérky Adély Komrzý.

Organizátoři zatím neinformovali o případných hostech. "Člověk míní a bůh mění. Každých čtrnáct dnů se objeví nějaká nová informace a letošní hosté budou spíše 'last minute', budou se rozhodovat podle toho, jak se bude situace vyvíjet," říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

Dlouhodobý zájem festivalu o filmovou historii se letos projeví v Poctě The Film Foundation. Nezisková organizace, u jejíhož vzniku stál před 31 lety klasik americké kinematografie Martin Scorsese, představuje klíčovou instituci pro ochranu a zachování kinematografického dědictví. Na plátnech karlovarských kin se objeví desítka jedinečných snímků natočených mezi 30. a 90. lety minulého století a přibližujících kinematografie USA, Pobřeží slonoviny, Srí Lanky, Mexika, Tchaj-wanu a Maroka.

Další část programu, nesoutěžní výběr nejvýraznějších snímků z let 2020 a 2021, představí dramaturgický tým dva týdny před zahájením 55. ročníku. Vloni se festival kvůli pandemii koronaviru nekonal. 

Festival dříve hospodařil s rozpočtem zhruba 130 milionů korun. Při posledním řádném ročníku v roce 2019 ke státní dotaci 30 milionů z veřejných zdrojů dostal ještě po osmi milionech od kraje a města. Loni město dalo festivalu 2,5 milionu korun a kraj 1,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy