Karlovarský festival zahájí Michael Pitt, ukončí Divoké historky

11. 6. 2014 12:20
Herec Michael Pitt se objeví na zahájení karlovarského festivalu. Uvede oceněný snímek z přehlídky Sundance I Origins.
Michael Pitt a Brit Marling hrají ve filmu I Origins, který zahájí karlovarský festival.
Michael Pitt a Brit Marling hrají ve filmu I Origins, který zahájí karlovarský festival. | Foto: KVIFF

Praha, Karlovy Vary - Úvodním filmem karlovarského festivalu bude americký snímek I Origins. Mezinárodní premiéru filmu oceněného na festivalu Sundance uvedou představitel hlavní role Michael Pitt, režisér Mike Cahill a herečka Astrid Bergés-Frisbey.

Na slavnostním zakončení bude promítnut divácký hit letošní canneské soutěže, argentinská černá komedie Divoké historky z produkce bratrů Almodóvarových

Podívejte se na ukázku z filmu I Origins s Michaelem Pittem v hlavní roli.

Film I Origins je příběhem mladého vědce, který se zaměřuje na zkoumání lidského oka. Výzkumy ho dovedou k odhalení překvapivých souvislostí mezi lidskou fyziognomií a psychikou, které mohou mít až mystický dosah. Snímek vzbudil pozornost na letošním festivalu Sundance, odkud si odvezl cenu Alfreda P. Sloana, udělovanou filmům, jejichž tématem je věda a technologie. Pro režiséra Mika Cahilla to bylo již druhé ocenění na tomtéž festivalu (před třemi lety si stejnou cenu odvezl za film Another Earth) a potvrdil tak pověst nadějného tvůrce, jemuž je předvídána zajímavá autorská budoucnost.

Představitel hlavní role Michael Pitt se na karlovarský festival vrátí po devíti letech. V roce 2005 zde uvedl film Guse Van Santa Poslední dny (Last Days). Dva roky předtím vytvořil hlavní roli ve filmu Bernarda Bertolucciho Snílci a objevil se například v psychothrilleru M. Nighta Shyamalana Vesnice. V roce 2005 si zopakoval spolupráci s Gusem Van Santem na snímku Poslední dny, kde vytvořil rozpolcenou rockovou hvězdu, jejíž příběh je zřetelně inspirován skutečným životním osudem tragicky zemřelého Kurta Cobaina. S další výraznou režisérskou osobností - s Tomem Di Cillem - natočil snímek Opilí slávou, který v roce 2007 zahajoval karlovarský festival. V romantickém historickém dramatu Hedvábná stezka se setkal v hlavní úloze s Keirou Knightley. Michael Haneke ho obsadil do filmu Funny Games USA.

Podívejte se na rozhovor s uměleckým šéfem karlovarského festivalu Karem Ochem v Cannes. | Video: Šimon Šafránek

Karlovarský festival zakončí argentinsko-španělská černá komedie Divoké historky (Wild Tales) z produkce Pedra a Agustína Almodóvarových.
Film natočil argentinský režisér Damián Szifrón, který již řadu let sbírá ocenění na mezinárodních festivalech a s nímž, jak se vyjádřila kritika, našli bratři Almodóvarové společnou řeč, právě ve stylu humoru a bizarním pohledu na situace, které mohou zamotat zdánlivě nesouvisejícími lidskými osudy a vztahy.

Divoké historky jsou mozaikou šesti samostatných příběhů, které spojuje téma pomsty. Jejich hrdinové se potkávají za často nepravděpodobných situací, které ústí do překvapivých zápletek a ještě překvapivějších konců.

Zakončovací ceremoniál a závěrečný snímek MFF Karlovy Vary bude možné zhlédnout 12. července také ve vybraných kinech v přímém přenosu z Velkého sálu hotelu Thermal.

 

Právě se děje

Další zprávy