Karlovarský festival otevře Michel Gondry s Pěnou dní

Jan Gregor Jan Gregor
4. 6. 2013 12:45
Český film budou v soutěži zastupovat Hřebejkovy Líbánky
Foto: Aerofilms

Praha, Karlovy Vary - Karlovarský festival odtajnil účast další filmařské hvězdy. Na zahajovací ceremoniál přijede francouzský režisér Michel Gondry. A osobně uvede svůj nejnovější film: adaptaci kultovního románu Borise Viana Pěna dní. Film vzbuzuje velký zájem, protože těžko by se pro jeho převedení na plátno hodil lepší kandidát než právě Gondry.

Srdcervoucí love story s Audrey Tautou

Bohémský bouřlivák Vian vložil do svého milostného příběhu z roku 1947 o vztahu dvou mladých romantických duší Colina a Chloe energii jazzové generace a surrealistickou hravost, díky níž knihu Vianův literární souputník Raymond Queaneau označil za „nejvíc srdcervoucí moderní love story, kterou kdo kdy napsal".

Foto: Reuters

Gondryho opus s původním názvem Mood Indigo je třetím pokusem zfilmovat příběh o osudové lásce bezstarostných milenců, do níž zasáhne záhadná nemoc, když křehké Chloe začne v plicích růst leknín. Je to ale první skutečně ambiciózní adaptace, natočená s velkorysým rozpočtem a předními francouzskými herci.

Colina ztvárnil miláček žen Romain Duris, jeho lásku Chloe Audrey Tautou (její účast na festivalu je ještě otevřená). Do role Colinova kamaráda Nicolase obsadil režisér hvězdu filmu Nedotknutelní Omara Sy.

Michel Gondry se nejvíce zapsal do myslí fanoušků snímkem Velký svit neposkvrněné mysli (2004)  podle scénáře Charlieho Kaufmana. Svou pozici jednoho z největších fantazijních  mágů současného filmu potvrdil ve snímcích Nauka o snech (2006) a Prosíme, přetočte (2008). Komerčním propadákem byla jeho exkurze na pole hollywoodské komiksové podívané Zelený sršeň (2011). A komorní příběh o amerických teenagerech z Bronxu We And The I jen tak světem prošuměl. Už proto by režisér potřeboval hit, který by jeho stagnující kariéře vrátil lesk.

Gondry proslul i jako režisér videoklipů pro rockové hvězdy od Björk, přes Radiohead až k popovým interpretům jako Lenny Kravitz či Sheryl Crow a Paul McCartney.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

První ohlasy na Pěnu dní jsou ovšem spíše zdrženlivé. Prestižní časopis Variety říká, že je to film „vynalézavý, ale ve výsledku vyčerpávající", a naznačuje, že Gondry nabízí dokonalou vizuální stránku, ale nedaří se mu přenést na diváka emoce. Podle jiných ohlasů film trpí tím, že se příliš věrně až doslovně drží předlohy. I diváci, kteří nestihnou film ve Varech, budou mít šanci posoudit Gondryho výpravnou love story sami: do kin ji v létě přináší společnost Aerofilms.

Soutěží závěr Hřebejkovy trilogie

Pořadatelé dnes zveřejnili také kompletní seznam filmů v soutěžních sekcích. V hlavní soutěži bude o ceny usilovat 14 filmů. Umělecký ředitel Karel Och označil letošní výběr za „rok návratů". V soutěži se představí hned šest režisérů, kteří o Zlatý glóbus bojovali v minulosti, a dva jej dokonce už získali. Krysztof Krauze a Joanna Kos Krauzeová ho dostali v roce 2005 za snímek Můj Nikifor, letos budou soutěžit potřetí. Druhým vítězem je izraelský filmař Joseph Madmony, který před dvěma lety převzal karlovarskou cenu za snímek Restaurátor.

Foto: Profimédia

Českou kinematografii bude zastupovat nový film Jana Hřebejka Líbánky. Z tuzemských kandidátů se o účast v soutěži ucházel ještě snímek Zdeňka Tyce Jako nikdy, ale organizátoři se jednomyslně rozhodli pro Hřebejka.

„Líbánky nám přišly formálně i obsahově nejsevřenější část volné Hřebejkovy trilogie, kterou tvoří ještě Kawasakiho růže a Nevinnost," řekl Karel Och.

V předpremiéře se ve Varech bude promítat i další očekávaný český film: komedie Alice Nellis Revival.

Eva Zaoralová na setkání s novináři odtajnila některé filmy z Cannes, které se podařilo organizátorům zajistit. Návštěvníci se mohou těšit na držitele Zlaté palmy Adélin život, Nebrasku Alexandra Paynea nebo na rodinné drama Hirokazu Kore-edy Jaký otec, takový syn.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Pokud se všechno podaří, mohli by diváci ve Varech vidět až šestnáct filmů z Cannes," uvedla Zaoralová.

Naopak počkat do kin si fanoušci budou muset na nový snímek bratrů Coenů Inside Llewyn Davis nebo na upírskou romanci Jima Jarmusche Only Lovers Left Alive, protože indie veterán svůj film stále přestřihává.

Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájí snímek slovenského režiséra Juraje Lehotského Zázrak, který ho natočil v české koprodukci. Tento filmař zabodoval dokumentem Slepé lásky na festivalu v Benátkách. V soutěži dokumentů bude uveden snímek Báry Kopecké s názvem DK věnovaný životu a předčasné smrti radikálního architekta Davida Kopeckého.

Helen Mirren.
Helen Mirren. | Foto: MFF KV 2012

V nové festivalové znělce se podle něj objeví držitelka Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii - britská filmová a divadelní herečka Helen Mirrenová, která toto ocenění převzala loni. "Znělku s ní natočil v Londýně režisér Martin Krejčí s kameramanem Štěpánem Kučerou," řekl prezident festivalu Jiří Bartoška.

V čele mezinárodní poroty bude Agnieszka Hollandová, která na velkém plátně představí televizní minisérii Hořící keř. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezmou akademický malíř, kostýmní výtvarník a držitel Oscara Theodor Pištěk a americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone.

Slavnostní premiéru bude mít ve Varech digitálně restaurovaná kopie kroniky moravské vesnice let 1945-1958 Všichni dobří rodáci, kterou doprovodí její tvůrce Vojtěch Jasný.

Karlovarský festival se letos uskuteční od 28. června do 6. července.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy