Kariéra, sex, drogy a zase kariéra. Seriál líčí mladé dravce londýnského finančnictví

Pavel Sladký Pavel Sladký
24. 11. 2020 17:37
O "lidech pozdního kapitalismu", mladých bankéřích s ambicemi dobýt svět peněz, vypráví nový seriál Sektor, který začalo vysílat české HBO.

Hrdiny osmidílného počinu jsou čerstvě přijatí nováčci v bankovní instituci jménem Pierpoint. Mají oxfordské zázemí, dravé ekonomické myšlení a také všechny symptomy instagramové kultury, například v seznamování a sexuálním životě.

Především však nováčkům z Pierpointu, jak se dozvídáme hned v první epizodě, zbývá půl roku do firemního zaměstnaneckého vyhodnocení. Jedna polovina bude dál stoupat po kariérním žebříčku, druhá bude muset své místo opustit. Boj o koryta před monitory plnými čísel začíná. Bojuje se v oblecích a kostýmcích, ale s explicitním slovníkem.

Mezi žraloky

Seriál Sektor vytvořili scenáristé Mickey Down a Konrad Kay, sami bývalí finančníci. O svých zkušenostech nejdřív natočili krátký film, pak se posunuli k velké televizní produkci.

Celosvětově ji uvádí HBO a první epizodu natočila Lena Dunhamová, americká režisérka a influencerka proslavená především generačním komediálním seriálem Girls. Její dílo o mladých Newyorčankách hledajících životní směr, vysílané několik sezon a oceněné soškami Emmy i Zlatým glóbem, lze ostatně také počítat mezi inspirační zdroje scenáristů Sektoru.

Hned na jeho počátku sice přímo ve firmě vedlejší postava zemře na vyčerpání a přepracování, přesto Sektor není jen kritikou všech způsobů, jimiž bankovnictví ničí životy. Představuje spíš kříženec dynamického burzovního dramatu, kde hodnota peněz padá do červených čísel přímo před očima makléřů, a soap oper z pracovního prostředí, mozaikovitě nahlížejících do života postav. Rytmus udává tepající elektronická hudba.

Sektor dává smysl přirovnat jak k novodobé seriálové klasice Šílenci z Manhattanu, tak k nedávnému Můžu tě zničit nebo k filmu Sázka na nejistotu. S prvním z nich sdílí postavy, jejichž život je uspořádán kolem pracovních ambic, s druhým určitou katalogizaci palčivého tématu ze současného života mladých západních lidí, se třetím zájem o cynické a dramatické finančnické prostředí.

Seriál Sektor je k vidění na české HBO. | Video: HBO

Práce a sex, nic víc

Novinka Mickeyho Downa a Konrada Kaye se jeví mírně modelově a odvozeně. Mnoho postav vnímáme jen vnějškově nebo typově, například některé masturbační scény pak účelově.

Sektor redukuje postavy na sexualitu a práci. Není to ale analyticko-kritický rozklad života mladých byznysmenů, jaký si můžeme pamatovat z filmu Stud režiséra Steva McQueena. Spíš nedostatek pozornosti věnované hlubinným motivacím, rodinnému zázemí nebo zájmům a zálibám, které ostatně bankéři využívají při klíčových jednáních s nejvýznamnějšími klienty.

Myha'la Herroldová jako Harper Sternová.
Myha'la Herroldová jako Harper Sternová. | Foto: HBO

Hlavní hrdinkou Sektoru je americká černoška Harper Sternová, hraná Myha’lou Herroldovou. Do londýnského Pierpointu přichází se zfalšovaným univerzitním diplomem z výrazně chudšího prostředí než kdokoliv z vrstevníků. Zato má odvahu, talent na strategické nápady a chuť prosadit se handicapům navzdory.

Stane se chráněnkyní protřelého šéfa Erica v podání charismatického Kena Leunga a dostává byznysové příležitosti. Otázka spíš je, kolik toho bude Harper ochotná pro svoji vysněnou budoucnost skousnout jako člověk.

Za kolegy má Yasmin, ztvárněnou Marisou Abelaovou, která zpočátku hlavně roznáší kávu a obědy, aby si naklonila starší kolegy. Anebo Guse, hraného Davidem Jonnsonem, jenž z několika důvodů nemůže dát plně najevo city a vášeň ke kolegovi.

Neokoukaní mladí britští herci a herečky jsou společně s dynamickou skladbou nejvýraznější kvalitou seriálu. Například Harry Lawtey jako Robert je velmi přesný a mohl by se klidně objevit ve filmech, jako byl Match Point - Hra osudu od Woodyho Allena.

Marisa Abelaová coby Yasmine a Harry Lawtey jako Robert.
Marisa Abelaová coby Yasmine a Harry Lawtey jako Robert. | Foto: HBO

Falešná hra hodnot

Bankovní sektor se podle tvůrců seriálu tváří jako extrémně liberální prostředí - zisk je přece jediný cíl a na ničem jiném nezáleží.

Tvrdou hru na "extrémní výdělky dobývané pod extrémním tlakem" však svazují předsudky a zavedené tradice. Patří mezi ně bossing, mizogynie, silné lokty a vyhledávání cizích slabých stránek i nekalá vnitrofiremní konkurence.

Meritokracie, tedy ideologie zakládající úspěch výhradně na výkonu jedince, se ukazuje jako mýtus.

Povahu finančnictví Sektor postihuje jen částečně, víc se soustřeďuje na život postav. Rozehrává nicméně nejen mnoho vyhrocených epizodických situací, ale také několik kontinuálních osobních dramat, která bude zajímavé sledovat i dál.

Sektor

Tvůrci: Mickey Down, Konrad Kay
Režie: Lena Dunhamová, Tinge Krishnanová, Ed Lilly
Seriál je k vidění na HBO.

 

Právě se děje

Další zprávy