Karel Janák nabídne teenagerům Extázi, Malátný auta

Jitka Gráfová
2. 5. 2008 11:33
Animovaný komiks-film zamíří na technoparty
Takto by mohl vypadat nový film Karla Janáka Extáze 2
Takto by mohl vypadat nový film Karla Janáka Extáze 2 | Foto: Produkce filmu

Praha - Být teeneger je peklo, zvláště když se okolo vás pohybují nemožní lidé, kteří si říkají vaši rodiče.  Režisér Karel Janák je na tohle téma přímo specialista a po Snowboarďácích a Rafťácích ho hodlá traktovat i v animovaném filmu filmu Extáze 2.

Extáze 2 má pojednávat o souboji generací a jejich kultur. Inspirovat se tvůrci nechali kontroverzním CzechTekem.

Příběh se točí okolo toho, že na přísně utajovaném místě se chystá gigantická technoparty, jenže to je trnem oku jednomu z nejmocnějších mužů k zemi Martinu Roubkovi. Ten má sice k dispozici vojáky a tajné služby, ale místo konání mu je stále utajeno; přitom netuší, že jednu z organizátorek má přímo doma - dceru Kláru.

Její kamarádka Berenika musí čelit agresivním útokům otce, ctitel Dominik se zase kvůli rodičům pátrajících po jeho sexuálním životě  stává obětí skandálu. Tato trojka musí unést Bereniku z pasťáku, ustát obvinění, že Dominik je úchyl, ale hlavně: dostat se na zakázanou technoparty.

Do jejich příběhů se zamotá virtuální černoch z počítačové hry a hluchý dědeček, který začne na technoparty opět slyšet a následně technaře brání z vypůjčeného ultralightu bombardováním policejních jednotek pomocí švestkových kompotů.

Takto by mohl vypadat nový film Karla Janáka Extáze 2
Takto by mohl vypadat nový film Karla Janáka Extáze 2 | Foto: Produkce filmu

Ale pozor!  Autoři projektu říkají, že komiks nemusí být praštěná ptákovina, svými výrazovými prostředky může snesitelně mluvit o "vážných věcech, která často bolí."

"Technologicky chceme opřít realizaci filmu o spojení 3D animace s vyjadřováními možnostmi a schopnosti komiksu. A tím chceme vybočit z řady podobných filmů," říká producent Michal Podhradský z Animation People.

Scénář a námět k příběhu napsala Olga Dabrowská, jejíž filmový debut o ženské manipulaci  Kuličky právě vstupuje do kin.

Rozpočet by se měl pohybovat okolo vysokých 25 milionů korun, přípravy by měly být hotové do podzimu. Snímek se má v kinech objevit na přelomu roků 2009/2010.

Souběžně s ním by měl vzniknout u stejných producentů další animovaný projekt Autopohádky. Stejnojmenné pohádkové album, které se stalo v Česku hitem v oblasti mluveného slova, se tak promění v celovečerní projekt.

Michal Malátný si zahrál i ve filmu Chyťte doktora
Michal Malátný si zahrál i ve filmu Chyťte doktora | Foto: Ondřej Besperát

Příběh vychází z knihy Jiřího Marka z roku 1958 a  nedávno byl aktualizován v podobě CD, které namluvil frontman Chinaski Michal Malátný.

Hlavními postavami příběhů jsou lidé, kteří přicházejí do kontaktu s auty. Každá povídka bude mít čtrnáct minut a bude mít jiné autory. Režijně se jich ujme Břetislav Pojar, Aurel Klimt, Libor Picha nebo František Váša.

Kromě Malátného ve filmu promluví i další herci; producenti spolupracují s Ypsilonkou, děti tak uslyší třeba Jiřího Lábuse.

Rozpočet snímku by měl být o pět milionu nižší než u Extáze, v kinech by se měl objevil rovněž  koncem roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy