Kandidát Havel prožije v kině Dusno, Krizi a Odcházení

Kultura Kultura, Red Kul
10. 11. 2009 18:45
Vznikla dvojnásobně dlouhá verze dokumentu Občan Havel
Lidé, kteří se velkou měrou podíleli na vzniku dokumentu - zleva: Vladimír Hanzel, Anna Freimanová (bývalí tajemníci prezidenta Havla), Ivo Mathé (bývalý kancléř) a Ladislav Špaček (bývalý tiskový mluvčí prezidenta).
Lidé, kteří se velkou měrou podíleli na vzniku dokumentu - zleva: Vladimír Hanzel, Anna Freimanová (bývalí tajemníci prezidenta Havla), Ivo Mathé (bývalý kancléř) a Ladislav Špaček (bývalý tiskový mluvčí prezidenta). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha -  Pražská kina Aero, Oko a Světozor uvádějí tento měsíc projekci rozšířené čtyřhodinové verze dokumentu Občan Havel.

"Nabídne divákům zajímavé scény, které se do celovečerní, 119 minut dlouhé verze nevešly," řekl před první středeční projekcí Jiří Šebesta z kina Světozor.

Podle producentky dokumentu Jarmily Polákové z nadace Film&Sociologie byla dlouhá verze ještě původním nápadem Pavla Kouteckého, který se však premiéry nedožil.

Snímek, který vznikl v koprodukci TV Nova, nakonec vstoupil do kin začátkem roku 2008; vidělo ho víc než 160 tisíc diváků, a stal se tak doposud nejúspěšnějším českým dokumentem.

Občan Havel vznikal časosběrnou metodou, kdy prezident jakoby zapomínal na přítomnost kamery - přitom byl jako bytostný divadelník hlavním aktérem a dobře si pohlídal, jak zorganizovat události okolo sebe.

To občas nebyli ochotni přiznat ani příznivci prvního prezidenta, aby tak nedodali munici kritikům Havla - a tedy i snímku, který nakonec vyznívá spíš jako životopisné tragikomedie.

"Radikálně delší tvar by bylo schopné zahrát jen málokteré kino," dodává k první kinoverzi Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms. Speciální čtyřhodinovou verze uvede v roce 2010 televize Nova; zatím však neřekla konkrétní datum.

Předtím se tedy nakonec dostává i do kin - byť v omezené míře. Opět na ní spolupracovala střihačka Tonička Janková společně s režisérem Miroslavem Jankem, jenž film po Kouteckém dokončil.

Nová verze prý například odhalí, kdo naučil české politiky nosit kapesníček v kapsičce u saka, co obědval Jacques Chirac v Praze, jak se odmítají zahraniční novináři, co se projednávalo na bezpečnostní radě státu či jak se volil nástupce Václava Havla.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: Občan Havel přikuluje frajerské historky
Občan Havel na Nově truchlivě oglosoval svět

V kině Aero se bude „havlovský maraton" promítat ještě 11. a 21. listopadu od 18 hodin. Bio Oko ho zase  nabídne 13., 22. a 27. listopadu od půl sedmé večer.

Další informace jsou na oficiálních stránkách filmu www.obcanhavel.cz či na stránkách distributora www.aerofilms.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy