Televize vystřihla z filmu Sám doma 2 scénu s Trumpem. Kritici mluví o cenzuře

ČTK ČTK
26. 12. 2019 22:27
Vypjatost politické situace v USA v čase nedávno podané ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa ilustruje spor, jenž se rozehrál kvůli repríze filmu Sám doma 2 v kanadské státní televizi CBC. Ta film z roku 1992 odvysílala bez několikavteřinové scénky, v níž Trump poradí hlavnímu hrdinovi cestu v hotelu. Vystřižení pasáže vyvolalo hněv i nadšení.
Scéna s Donaldem Trumpem z filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, kterou kanadská televize vystřihla. | Video: 20th Century Fox

Na chybějící scénu asi nejhlasitěji upozornil pořad Fox & Friends televize Fox News. Ten je dlouhodobě Trumpovi nakloněn a prezident ho zřejmě často sleduje, jelikož pozvané hosty nezřídka cituje ve svých příspěvcích na Twitteru. Podle jednoho z hostů se Trumpovi oponenti vystřihnutím scénky snaží smazat prezidentův veřejný obraz z 90. let minulého století, kdy byl oblíbenou veřejnou figurou. Podle jedné z moderátorek se pak jedná o cenzuru.

Na aféru upozornil na Twitteru i nejstarší Trumpův syn Donald mladší, když sdílel článek, který vystřižení scény označoval za "ubohost".

Chybějící scénu kritizovali někteří uživatelé na Twitteru jako snahu levicově zaměřených médií "vymazat historii" a ublížit prezidentovi jakýmkoliv možným způsobem. Jiní zase vystřižení vítali a Kanadě gratulovali.

Mluvčí CBC Chuck Thompson ve vyjádření uvedl, že televize nedávno odvysílanou verzi získala a upravila již v roce 2014, kdy Trump ještě ani neoznámil, že se chystá kandidovat na prezidenta. Podle CBC z filmu zmizelo dohromady osm minut, které neměly význam pro zápletku, a televize tak mohla do snímku vložit více reklamy.

Trump prezidentskou kampaň zahájil v červnu 2015.

Ve vystřižené scéně jde protagonista filmu Kevin po chodbě luxusního newyorského hotelu Plaza, který v době natáčení patřil Trumpovi. Toho Kevin v jednu chvíli zastaví a ptá se ho, kudy se dostane do lobby. Trump mu odpoví "rovně chodbou a doleva", načež se za ním ještě po chvíli otočí. Tím jeho účinkování ve filmu končí.

Podle americké televize CNBC Trump často žádal o podobné krátké výstupy ve filmech, jež se natáčely v některý jeho nemovitostech.

Sněmovna vedená demokraty minulou středu obžalovala Trumpa ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Obžalobu má v lednu projednávat Senát, kde mají většinu republikáni. Očekává se proto, že horní komora Kongresu prezidenta osvobodí. Pro uznání viny Trumpa, a tím i jeho sesazení, by musely hlasovat dvě třetiny senátorů. Otázka ústavní žaloby na Trumpa silně rozděluje americké politiky.

 

Právě se děje

Další zprávy