Kameramani ocení celoživotní dílo Vladimíra Opletala

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 1. 2014 14:05
Z filmů mají nominaci Hořící keř, Jako nikdy a Donšajni
Vladimír Opletal.
Vladimír Opletal. | Foto: ČTK

Praha - Výroční cenu Dilia a Asociace českých kameramanů za celoživotní kameramanské dílo obdrží na návrh prezídia Asociace českých kameramanů Vladimír Opletal. Převezme ji v sobotu 15. února v pražském kině Lucerna.

O výročních cenách rozhoduje porota, v níž letos usedli hudební skladatel a malíř Vladimír Franz, scenárista Pavel Jech a kameramani Josef Špelda, Jaromír Kačer, Antonín Weiser a Jiří Šimunek. Předsedou jury je režisér Jiří Věrčák.

Vladimír Opletal se narodil 26. února 1931. Od poloviny 50. let se přes půl století podílel na vzniku desítek televizních filmů, pořadů, inscenací i seriálů. Na kontě má například projekty Hodina klavíru, Lakomec, Ideální manžel, Návštěva staré dámy, cyklus Bakalářů i seriály Arrowsmith, Hříchy pro pátera Knoxe, Nejmladší z rodu Hamrů, Eliška a její rod a Tři chlapi v chalupě, který se natáčel v roce 1962. O dva roky dříve stál za kamerou v pražském Divadle ABC při záznamu inscenací Balada z hadrů a Těžká Barbora s Janem Werichem a Miroslavem Horníčkem.

Na Cenu za vynikající kameramanské filmové dílo byly nominovány snímky Hořící keř (režie Agnieszka Hollandová, kamera Martin Štrba), Donšajni (režie Jiří Menzel, kamera Jaromír Šofr) a Jako nikdy (režie Zdeněk Tyc, kamera Patrik Hoznauer).

Na Cenu za vynikající kameramanské televizní dílo jsou v nominacích snímky České století - Zabíjení soudruha (režie Robert Sedláček, kamera Michal Krejčí), Nevinné lži - Pod hladinou (režie Alice Nellis, kamera Matěj Cibulka), Occamova břitva (režie Daniel Svátek, kamera Jakub Šimůnek), Cirkus Bukowsky (režie Jan Pachl, kamera Marek Janda) a České století - Všechnu moc Stalinovi (režie Robert Sedláček, kamera Petr Koblovský).

Asociace kameramanů udílí své výroční ceny od roku 1996 a pořádá výstavy těch svých členů, kteří fotografují. Sdružuje přes 130 členů, je členem Federace evropských kameramanských asociací IMAGO.

Loni byl za celoživotní kameramanské dílo oceněn in memoriam Petr Polák, předloni cenu převzal Jaromír Šofr.

 

Právě se děje

Další zprávy