Kam kráčíte, Fantastická zvířata? Ve třetím filmu hrdinové nekonečně dlouho bloudí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
8. 4. 2022 17:10
Padouch Grindelwald změnil tvář. Nejenže v nejnovějším pokračování série Fantastická zvířata ze světa Harryho Pottera ho místo Johnnyho Deppa hraje Mads Mikkelsen. Především se zlovolný čaroděj pokouší legitimizovat své choutky snahou ovládnout svět politicky. Místo alternativní verze pozemských dějin však tento „Hitler s kouzelnickou hůlkou“ přináší jen další pochyby nad budoucností ságy.

Když první díl série Fantastická zvířata a kde je najít před šesti lety uvedla kina, lákal především na ponor do zvláštní kouzelnické disciplíny zvané magizoologie.

Právě rozličná čarodějná fauna patřila k nejroztomilejším zpestřením snímku, který měl jinak přesně opačný problém než poslední filmové díly Harryho Pottera - tedy právě ty, které režíroval autor všech částí Fantastických zvířat David Yates. Místo mnohasetstránkových předloh tato série nemá prakticky žádnou.

Jakmile kouzelník Mlok Scamander, který z Bradavic do Ameriky přivezl podivné zvyklosti, jež se nezamlouvají tamnímu magickému kongresu, vytáhl nějaké čarovné zvíře z kufříku, snímek ožil. Celkově ale trpěl absencí pořádného děje. Zatímco v posledních dílech potterovské ságy režisér Yates se scenáristy musel krátit stále tlustší romány J. K. Rowlingové, v příbězích Mloka Scamandera naopak od počátku chyběly silné postavy. Nebylo o co se opřít.

Třetí díl nazvaný Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství tendenci jen potvrzuje. A vachrlatý základ je o to bolestnější, že se příběh snaží rozvíjet čím dál temnější drama v jakési alternativní verzi 20. století, kde zlé síly nejsou vybavené pouze nenávistnou ideologií, ale také magickými schopnostmi.

Padouch Grindelwald se chystá ovládnout svět politicky a zdá se, že na cestě k moci ho nic nezastaví. Mladý kouzelník Albus Brumbál v podání Jude Lawa se sokovi nemůže postavit, neboť ten zná každý jeho krok. A pak jsou tu další komplikované důvody odkazující k minulosti, v níž tito dva ještě nebyli nepřáteli.

Tvůrci se snaží pracovat s dospělými tématy, ať už jde o paralelu s nastupujícím fašismem, či queer motivy. Ve světě čarodějů, kteří šlehají barevné blesky z kouzelnických hůlek, ale většina z nich působí spíš směšně.

Film Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství promítají kina od čtvrtka. | Video: Vertical Ent.

Vše je jen letmo nahozené. Mads Mikkelsen se jako budoucí tyranský světovládce s kamenně chladným pohledem může tvářit sebelépe, stejně jako většina hrdinů však nemá žádné pořádně rozpracované motivy ke svému konání, žádnou minulost.

Navíc je snímek vystavěn spíše po vzoru videohry: v krátkém úseku si postavy vždy řeknou hromadu věcí a pak někdo strašně dlouho někam putuje.

Vedle New Yorku a evropských lokací Mlok Scamander se skupinkou mladých kouzelníků, kouzelnic a také jedním pekařem navštíví i jihoasijský Bhútán. Ten kromě dějového rozuzlení nabídne pár fotogenických míst, po celých 143 minut však má divák paradoxně pocit, jako by se na plátně nic nedělo. Navzdory mnoha zápletkám hrdinové kráčí ulicemi či někam osudově hledí. A pak zase kráčí ulicemi. Nekonečně dlouho.

Předchozí dva díly byly jen zmatené epizodické sledy jednotlivých - tu nápaditých, tu nudných - scén. Tentokrát se tvůrci pokoušejí vyprávět epičtěji. Jenže celý plán hrdinů bohužel stojí na tom, že nikdo z mladých kouzelníků neví, jaký úkol mají jeho kolegové. Jinak by Grindelwald prokoukl, jak jej hodlají porazit.

Protagonisté tak neustále zmateně vyrážejí na různé mise s poněkud komickým účinkem. A jakékoli nápady tvůrci pohřbili, neboť většinu času a pozornosti věnují tomu, jak někdo někam jde, jak se postavy rozletí na všechny strany, podobné koulím na kulečníkovém stole, které se náhodně vzdalují a zase setkávají. V nejpomalejším šťouchu v dějinách této hry.

Tentokrát si publikum opravdu klade otázku z podtitulu první části: Kde najít ta fantastická zvířata? Ačkoli kouzelný jelínek pocházející z čínské mytologie je ke konci hybatelem zápletky, po většinu děje na zvěř není čas.

Režisér Yates občas v bhútánských scenériích překvapí poetickým záběrem a do dvou tří akčních scén dovede diváky vtáhnout vtipným nápadem. V jednu chvíli například chodby kamenné pevnosti a okolí bojujících protagonistů zaplaví hromady pečiva množícího se bleskovou rychlostí.

Jude Law jako Albus Brumbál a Richard Coyle v roli Aberfortha.
Jude Law jako Albus Brumbál a Richard Coyle v roli Aberfortha. | Foto: Jaap Buitendijk

Jenže až na pár záchvěvů nápaditosti dopadla Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství jako zcela zapomenutelný film, který se neumí rozhodnout, jestli je fantasy pohádkou pro děti, nebo temnějším dramatickým titulem pro jejich rodiče.

Ty druhé osloví jen stěží. Ve většině dramatických scén působí prkenně, a když hrdinové před černým pozadím kříží barevné blesky svých hůlek, působí to skoro jako nechtěná parodie na Star Wars.

Místo větší epické šíře tak vznikla jen majestátní nuda. Původně byla v plánu pětice filmů. Po tom třetím už se ale na další pouť bude chtít vydat jen ten nejoddanější fanoušek.

Film

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství
Režie: David Yates
Vertical Ent., česká premiéra 7. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy