Kaiser hraje zahradníka. V Havelkově filmu ho šikanuje Rus, který koupil zámek

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 8. 2022 18:44
Režisér Jiří Havelka připravuje nový snímek s pracovním názvem Zahradník. Oznámil to na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Stejně jako autorova předešlá celovečerní díla, Vlastníci a Mimořádná událost, novinku inspiroval skutečný příběh. Bude to tragikomedie o zahradníkovi, kterého šikanuje soused: ruský majitel zámku.
Oldřich Kaiser jako zahradník.
Oldřich Kaiser jako zahradník. | Foto: Donart

Havelka snímek natáčí na Vysočině u Humpolce ve mlýně, jenž patří jeho otci. Hlavní role ztvární Oldřich Kaiser a písničkářka Dáša Vokatá. Natáčení je zhruba v polovině. Film, k němuž Havelka také napsal scénář, by mohl mít premiéru napřesrok v říjnu.

Soustřeďuje se na zahradníka, který s manželkou už roky žije na úpatí kopce a provozuje malé zahradnictví. Na kopci však stojí zámek, v němž se usazuje nový majitel. Protože mu zahradnictví překáží, rozhodne se jej koupit. Když ho hrdina odmítne, soused přistoupí k razantnějším metodám.

V dalších dnech majitel zámku kolem území vztyčí plot s žiletkovým drátem a na příjezdové cestě závoru střeženou sekuriťákem. Později hrdinům zničí sad nebo otráví zvířata. "Přivolaná policie bohužel nemůže bez přímých důkazů nic, starostka se poněkud marně snaží vyznat v labyrintu zákonů a investigativní novináři způsobují víc škody než užitku," stojí v anotaci filmu.

Ve snímku dále účinkují Štěpán Kozub, Alena Mihulová nebo Jiří Vyorálek, doplňuje web Play.cz. Autora inspiroval příběh zahradníka Reného Mandyse z Dolní Olešnice na Královéhradecku. V jeho sousedství si roku 2007 koupil zámek ruský podnikatel s ořechy, želatinou či sušenou krví Alexej Zacharov a začal usilovat o zahradníkův pozemek. "Vyvíjel na něj brutální nátlak, i fyzický, a nakonec vše skončilo u soudu. Je to taková archetypální záležitost, která se trochu vztahuje k Zahradníkovu roku Karla Čapka," popsal Havelka pro Deník.

Kauzu zmapoval týdeník Respekt, podle něhož tehdy čtyřiašedesátiletého Mandyse brutálně zbila Zacharovova ochranka. Ta rovněž bránila zákazníkům ve vstupu do zahradnictví. Za záhadných okolností zahradníkovi vyhořel skleník, policie během dvou let řešila šest přestupků a tři trestné činy.

Při útoku Mandys málem přišel o nohu i oko, měl naštíplé klouby v koleni i zápěstí, strávil tři měsíce v nemocnici a musel se při chůzi opírat o hůl. Policie jako útočníka identifikovala osmnáctiletého zaměstnance bezpečnostní služby, která hlídá zámek. U soudu vyvázl s podmínkou, napsal Respekt. Incident se odehrál v září 2010. Před sedmi lety následně podnikatel Zacharov od ministerstva financí koupil areál bývalého koupaliště v přírodní rezervaci Tichá Šárka na Praze 6.

Zahradníky hrají Dáša Vokatá a Oldřich Kaiser.
Zahradníky hrají Dáša Vokatá a Oldřich Kaiser. | Foto: Donart

Uplynulý týden se Jiří Havelka na Letní filmové škole vrátil ještě ke svému zatím poslednímu snímku Mimořádná událost. Přestože ten neměl tak pozitivní ohlas u kritiků jako předešlí Vlastníci, autor jej považuje za mnohovrstevnatější.

"Mimořádná událost je pro mě sofistikovanější než Vlastníci, je to neurologická studie pátrání toho, kým jsme," říká. Ani v jednom případě mu nešlo o "sondu do čecháčkovství", jak se o jeho snímcích často mluví. Snažil se vždy odvyprávět příběh postavený na lidské situaci a tomu, jak k ní přistupují aktéři.

Oldřich Kaiser jako zahradník a Štěpán Kozub.
Oldřich Kaiser jako zahradník a Štěpán Kozub. | Foto: Donart

Havelka začínal jako divadelní režisér a těžiště své práce stále spatřuje v divadle. "V divadle se cítím nejvíc přítomen. Jsem tam asi vůbec nejšťastnější," říká. Při zkouškách na divadle se do práce ponoří a žije jen tím, kdežto během natáčení filmu vzniká mnoho aspektů, jež takový pocit narušují, popisuje.

U herců, s nimiž v divadle spolupracuje, je pro režiséra důležité, jestli jsou ochotni zkoušet bez textu, často věci měnit, předělávat a rychle zapomínat. "Pro mě je primární celková atmosféra a lidský přístup herců. To je zásadnější než talent a zásluhy," avizuje Havelka. Dodává, že na divadle ho baví hlavně "tělesná energie a bezprostřední kontakt diváka a herce".

Dvaačtyřicetiletý Havelka vystudoval jihlavské gymnázium a režii alternativního i loutkového divadla na pražské DAMU. Již v době studií začal hrát a režírovat na malé scéně Ypsilonky. Je také jedním z členů kabaretního divadla Vosto5, které proslulo autorskými inscenacemi vycházejícími z improvizace.

Politická korektnost je strašně křehká věc, protože je zneužitelná na obě strany, míní režisér Jiří Havelka, jehož filmový debut Vlastníci jde do kin. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy