Kaiser bude obsluhovat anglického krále

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 2. 2006 15:15
Praha - Neuvěřitelné se stalo skutkem, říká Jiří Menzel. 9. března začne natáčet adaptaci románu Obsluhoval jsem anglického krále. NOVÉ FOTOGRAFIE A AUDIO
Jiří Menzel už se těší na natáčení
Jiří Menzel už se těší na natáčení | Foto: Ludvík Hradilek

Menzel se vrací k filmové režii po dvanácti letech. Naposledy do kin uvedl v roce 1993 snímek Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Od té doby se prý filmu bál, protože mu nikdo nenabídl námět, který by stál za to. V minulosti Menzel natočil podle Hrabalových próz jednu z povídek filmu Perličky na dně, dále Skřivánky na niti, Slavnosti sněženek, Postřižiny a oscarové Ostře sledované vlaky.

Dva představitelé hlavního hrdiny filmu - Oldřich Kaiser a Ivan Bernev
Dva představitelé hlavního hrdiny filmu - Oldřich Kaiser a Ivan Bernev | Foto: Ludvík Hradilek

Dustina Hoffmana Menzel nechce

"Scénář Obsluhoval jsem anglického krále, který jsem psal před osmi lety, se moc nepodobá tomu současnému. Je tam zas jiná životní zkušenost. Je to složitý puzzle z toho množství epizod, které je v knize. Největší problém je umět si vybrat," vysvětluje Menzel. Řekl, že ve filmu bude málo dialogů a v nadsázce dodal: "Já mám radši němý film."

Hlavní hvězdou filmu bude Oldřich Kaiser, který prý loni Menzela zaujal ve filmu Žralok v hlavě Marie Procházkové. "Producenti by byli nejradši, kdyby tam hrál vítěz VyVolených nebo někdo mediálně známý. Ale já jsem si vybral podle svého. Nějakého Dustina Hoffmana bych ani nechtěl. Hrabal si zaslouží autenticitu. Neotřelé tváře mají svůj půvab a jsem rád, že to producenti pochopili. Oldu znám hrozně dlouho a myslím, že dozrál k velkým rolím," říká Menzel k obsazení hlavní role.

Slavná Menzelova hrabalovská adaptace Postřižiny
Slavná Menzelova hrabalovská adaptace Postřižiny | Foto: Aktuálně.cz

Hvězdné herecké obsazení

Mladého hlavního hrdinu Jana Dítě si zahraje Ivan Barnev, bulharský herec, s kterým Manzel vícekrát spolupracoval na divadelních prknech v Sofii. Bude představovat hlavního hrdinu ve věku od 18 do 38 let. Jan Dítě poté odchází do vězení a když se z něj po patnácti letech vrací, převezme jeho part Kaiser.

"Šel jsem do toho hned, jak mě pan režisér oslovil. Hned jsem si vzpomněl na chvíle, kdy jsem četl Hrabalovy knihy včetně cyklostylovaného vydání tehdy zakázaného Anglického krále. Je to téma blízké mému srdci," přiznal Kaiser.

Ve filmu se objeví i další české hvězdy: Josef Abrhám v roli hoteliéra Brandejse, Jiří Lábus jako šéf hotelu nebo Jaromír Dulava jako číšník Karel. Obsazení filmu je ale mezinárodní: v roli Lízy se představí Julia Jentschová, známá z filmu Sophie Scholl, který je letos nominovaný na Oscara; dále slovenští herci Martin Huba v roli Skřivánka, Marian Labuda jako Walden a Milan Lasica v roli profesora.

Oldřich Kaiser s Jiřím Menzelem
Oldřich Kaiser s Jiřím Menzelem | Foto: Ludvík Hradilek

Pochybnosti vyvráceny

Chystaný projekt Obsluhoval jsem anglického krále dlouho provázely problémy. Spory o autorská práva vyvrcholily před lety na karlovarském festivalu slavným "proutkovým" incidentem. O natáčení filmu se svého času ucházel i Jan Hřebejk, Jan Svěrák či dnes už zesnulý Karel Kachyňa.

O historii a problémech kolem projektu si přečtěte ZDE.

Petr Chajda za koproducenta filmu - televizi Nova - vyvrátil pochybnosti ohledně možné přílišné divácké podbízivosti filmu: "Dosud jsme měli buď velký divácký úspěch - Román pro ženy, nebo jsme posbírali řadu filmových cen a nominací. Věřím, že u Obsluhoval jsem anglického krále se podaří sloučit obojí. Že to bude divácky úspěšný snímek i snímek úspěšný na festivalech."

Co říká Jiří Menzel o svém chystaném filmovém projektu.

Tvůrci a producenti mají každopádně s filmem velké plány: uvažují o evropské distribuci minimálně na území střední Evropy, mluví se i o možné koprodukci Německa.

Natáčet se bude ve francouzské restauraci Obecního domu, v pražské Městské knihovně, na Slapech, v Harrachově, Liberci a Vejprtech, ale i v ateliéru. Premiéra filmového zpracování asi nejslavnějšího Hrabalova díla je plánována už na letošní prosinec.

 

Právě se děje

Další zprávy