Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Video: Paramount

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008), celosvětové tržby 786,6 milionu dolarů

Příběhy archeologa Indiany Jonese, jehož ztvárnil Harrison Ford, začaly v 80. letech filmem Dobyvatelé ztracené archy a vyvrcholily koncem dekády. Z Indiany Jonese se však stal celosvětový fenomén a před deseti lety po dlouhé odmlce vznikl ještě čtvrtý díl, záměrně pracující s retro prvky. Zde už archeolog nebojuje s nacisty, nýbrž se uprostřed studené války 50. let minulého století snaží předstihnout sovětské agenty vedené postavou herečky Cate Blanchettové. Honba za tajuplnou křišťálovou lebkou je vede až do peruánské džungle.

Za uplynulé desetiletí Steven Spielberg několikrát avizoval, že by s Harrisonem Fordem rád natočil ještě pátého Indianu Jonese. Plány podle všeho dosud neodřekli, přestože Ford letos oslaví již šestasedmdesáté narozeniny. Naposledy minulý měsíc Spielberg přebíral cenu v Londýně a zmínil, že se do Anglie vrátí "v dubnu 2019, abych tu natočil pátého Indianu Jonese", jak prohlásil.

Návrat slavné ságy v hlavní roli s Fordem již roku 2016 potvrdila společnost Disney, tehdy se počítalo s uvedením do kin nejpozději roku 2020. Na scénáři pátého dílu pracuje opět David Koepp, autor Království křišťálové lebky. Dohromady čtyři dobrodružství Indiana Jonese utržila téměř 2 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy