Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Henry Thomas, Drew Barrymoreová a Robert MacNaughton ve filmu E.T. - Mimozemšťan.
Henry Thomas, Drew Barrymoreová a Robert MacNaughton ve filmu E.T. - Mimozemšťan. | Foto: Universal Studios

E.T. - Mimozemšťan (1982), celosvětové tržby 717 milionů dolarů

Během přistání mimozemšťanů na předměstí Los Angeles se jedna bytost na Zemi zapomene. Když se schová v kůlně, najde ji desetiletý chlapec Elliot, který se s mimozemšťanem spřátelí. E.T., jak se příšerce přezdívá, ovšem potřebuje navázat spojení s domovskou planetou a nakonec se na ni vrátit.

Film o přátelství člověka s mimozemšťanem patří ke Spielbergovým nejúspěšnějším sci-fi, mimo jiné proto, jak přesvědčivě vystihl dětský svět a emoce. Po premiéře v roce 1982 snímek co do tržeb předčil Hvězdné války a několik let vedl celosvětovou tabulku návštěvnosti.

Spielberg se ke snímku několikrát vrátil, do kin jej v rozšířené verzi znovu uvedl v letech 1985 a 2002. Dnes je E.T. součástí amerického Národního filmového seznamu, jenž schraňuje "kulturně, historicky či esteticky důležitá díla".

Spielberg v roce 1982 dokonce napsal scénář zamyšleného pokračování, v němž měli mimozemšťané chlapce unést. Režisér však nakonec scénář odložil z obavy, že by akorát "okradl původní film o jeho neposkvrněnost".

 

Právě se děje

Další zprávy