Jurský park, Čelisti, Indiana Jones. Spielberg jako první režisér utržil přes 10 miliard dolarů

Kultura Kultura
18. 4. 2018 6:12
Nejnovější film Stevena Spielberga nazvaný Ready Player One po třech týdnech v biografech celosvětově utržil 476 milionů dolarů. Jedenasedmdesátiletý Spielberg se tak stal historicky prvním režisérem, jehož snímky mají dohromady tržby přes 10 miliard dolarů – dle serveru BoxOfficeMojo.com aktuální údaj činí 10,010 miliardy dolarů při započtení celosvětových tržeb. U této příležitosti připomínáme největší komerční úspěchy Stevena Spielberga, autora filmů o obyčejných lidech, kterým se dějí neobyčejné věci.
Snímek z Jurského parku.
Snímek z Jurského parku. | Foto: Universal Pictures

Jurský park (1993), celosvětové tržby 983,8 milionu dolarů

Skupina vědců nalezne miliony let staré DNA a s přispěním miliardáře na ostrově vytvoří přírodní park, kde oživí prehistorická zvířata. Když se jeden ze zaměstnanců pokusí ukrást embrya a vypne bezpečnostní systémy, dinosauři se dostanou do volné přírody a začínají bojovat s lidmi.

Původní filmový Jurský park, v němž účinkovali Laura Dernová, Jeff Goldblum nebo Richard Attenborough, ve své době posunul možnosti akčních filmů. Trikové studio Industrial Light & Magic nevídaným způsobem rozpohybovalo počítačové dinosaury. Spielberg také investoval do digitální zvukové technologie, aby mohl v kinech přesvědčivě pouštět řvaní ještěrů, a do hloubky se zabýval prací se světlem.

Od začátku šlo o komerční projekt - o práva na adaptaci knižní předlohy Michaela Crichtona se přetahovalo několik studií, nakonec nejvyšší částku nabídl Universal. Spielberga však látka zajímala, Jurský park vnímal jako šanci, jak po téměř dvaceti letech navázat na hororový nádech svého staršího hitu Čelisti.

Jurský park z roku 1993 nakonec získal tři ceny Oscar, až do příchodu Titaniku byl komerčně nejúspěšnějším titulem všech dob a založil novou ságu. Ta zprvu skončila na přelomu tisíciletí, před třemi lety ji ale znovu oživil film nazvaný Jurský svět. Letos v červnu začnou česká kina promítat v pořadí pátý díl jménem Jurský svět: Zánik říše, s ním už však Spielberg nebude mít nic společného.

 

Právě se děje

Další zprávy