Juraj Herz vylezl ze Tmy sklepa do střižny

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 12. 2008 9:15
V novém filmu krále hororu si můžete zahrát i vy
Juraj Herz: Tma
Juraj Herz: Tma | Foto: Jana Rabenhauptová

Praha - K závěru se nachýlilo natáčení filmu Tma, se kterým se na plátna kin po dlouhých 13 letech příští rok vrátí král českého hororu Juraj Herz.

Hlavní část natáčení skončila v těchto dnech, filmaři už mají před sebou jen lednovou jednodenní dotáčku.

"Bude se točit úplný úvod filmu - koncert kapely, na němž se hlavní hrdina loučí před odjezdem do domu na samotě," říká mluvčí filmu Uljana Donátová.

Pro natáčení bude využito 8. ledna koncertu kapely Lily Marlene a návštěvníci se tak vlastně mohou stát herci. Režisér chce využít atmosféry rockového koncertu s běžným publikem, aby byl pocit co nejautentičtější.

Mezitím už Herz tráví dny s  natočeným materiálem ve střižně. O natáčení Tmy mluví jako o jednom z nejnáročnějších, která absolvoval. 

Juraj Herz: Tma
Juraj Herz: Tma | Foto: Jana Rabenhauptová

Film se natáčel od konce října převážně v západních Čechách. Největší část se uskutečnila v obci Valeč nedaleko Lubence. Tady filmaře pronásledovalo počasí, navíc se točilo ve stísněných, tmavých prostorách; Herz prý nikdy nestrávil tolik času ve sklepě.

Natáčení ve Valeči mělo i zvláštní tísnivou atmosféru, pro natáčení hororu jako dělanou. "Kolegové, kteří točili film o filmu, dokonce pozvali do lokací psychotronika a ukázalo se, že v těch místech jsou velmi podivuhodné toky energií a že je to místo v tomto pohledu asi s tajemnou a pohnutou historií," říká Donátová.

V hlavní roli se objeví Ivan Franěk známý z Nellisiných Tajností. Ztvární umělce Marka, který se rozhodl opustit kariéru hudebníka a na čas se usadit v opuštěném rodinném domě na samotě.

Dům, kde strávil s rodiči a sestrou dětství, má ale tajemnou minulost.

Markétu Irglovou, o níž se před rokem mluvilo v souvislosti s hlavní ženskou rolí, nahradila Lenka Krobotová, která natáčení absolvovala i s pětiměsíčním synem Šimonem.

"Malý to zvládl naprosto perfektně, bylo to skvělé filmové dítě, které se budilo přesně v pauzách," vzpomíná štáb. V dalších rolích se objeví Michal Dlouhý, Andrej Hryc či Zuzana Kronerová.

Juraj Herz: Tma
Juraj Herz: Tma | Foto: Jana Rabenhauptová

Herz si pochvaluje i spolupráci s polskými kolegy, herečkou Malgorzatou Kozuchowskou, která hrála v jeho filmu Pasáž, nebo maskérkou Annou Nobel-Nobielskou, která pracovala na filmu Petra Zelenky Karamazovi.

Režisér Spalovače mrtvol na hororový žánr nedá dopustit. "Po Spalovači mrtvol jsem měl připravené čtyři další filmy tohoto žánru a ani jeden mi nedovolili točit," říká s tím, že alespoň natočil pohádky Deváté srdce a Panna a netvor. "Děti z nich ale s brekem utíkaly z kina," vzpomíná krvelačně.

Po parodii Upír z Feratu z roku 1981 a kafkovské Pasáži z roku 1996 se tak k hororovému žánru vrací až teď. Příležitost mu naskytl scénář Martina Němce, stejného nadšence pro děsivé příběhy.

"Zatímco spolužáci ze základní školy čutali fotbal, já se bál při povídkách Edgara Alana Poea," vzpomíná Němec. "A když můj otec přijel z cesty do Kanady a USA, nepřivezl mi modýlek chevroletu ani Pepka námořníka, ale naturalistickou figurku hraběte Draculy se dvěma netopýry."

Němec, jinak také zakladatel kapely Precedens, první nástin Tmy napsal už před deseti lety; prý proto, že chtěl napsat hudbu k opravdovému hororu.

"Nikdo mi takovou nabídku nedal, a já si tedy musel ten film vymyslet sám," dodává. Jeho scénář byl před lety oceněn Nadací Miloše Havla.

Premiéra Tmy je plánována na červenec příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy