Juraj Herz, režisér, který se nebál strachu. Tohle byly jeho nejvýraznější filmy

Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
9. 4. 2018 13:05
Říkával, že hrůzu má rád, a pohrává si s ní ve svých filmech. Ve věku 83 zemřel 8. dubna 2018 jeden z nejvýraznějších režisérů 20. století Juraj Herz, autor, jehož filmy zneklidňují, fascinují i děsí. Ačkoliv byl vrstevníkem československých filmařů, kteří na scénu vstupovali v 60. letech a formovali tuzemskou novou vlnu, pohyboval se stranou. Jedním z důvodů, proč ho kolegové z počátku přehlíželi, byla skutečnost, že jej nepřijali na pražskou FAMU. Projděte si výběr z nejvýraznějších snímků, které Herz v roli režiséra během své kariéry natočil.
Foto: Česká televize

Sběrné surovosti (1965)

Juraj Herz natočil svůj středometrážní debut Sběrné surovosti v polovině 60. let jako jednu povídku do projektu hrabalovských adaptací Perličky na dně, do kterého ho přizval Jaromil Jireš. Bohumil Hrabal byl pro tehdejší filmařskou vlnu v čele s Jiřím Menzelem či Verou Chytilovou velkou inspirací, filmařští kolegové však Herze, jenž nestudoval na FAMU, vesměs přehlíželi.

Sběrné surovosti, příběh odehrávající se ve sběrně starého papíru, se však nakonec promítal zvlášť, neboť jeho stopáž přesáhla 30 minut. 

 

Právě se děje

Další zprávy